Oколо 50 души в IT чат група знаели за НАП още през април: "Админ/Админ"

НАП е разбита от друг хакер в деня, в който Кристиян Бойков коментира "НАП си отива" - репликата, която е част от доказателствата на прокуратурата срещу него. Това разкри адвокатът му Любен Казанлиев пред bTV.

Истината е, че има изтекли данни, не отрече защитникът на младежа. Но не и извършено престъпление. Нормално е едно 20-годишно момче при повдигнати обвинения в кибертероризъм да се страхува, описа той състоянието му. Вярва обаче, че ще се докаже липсата на вина, каза още адвокатът му.

И обяви, че предоставя ново доказателство за невинността на Кристиян.

На 14 април 2015 г. участник в професионален чат се хвали, че е хакнал сайта на НАП. Дава потребителско име и админ панела - пътят, по който по думите му данъците може да се коригират.

Това са около 50 човека във въпросната чат група, всичките добри IT специалисти, в тази група си комуникират по професионални проблеми, описа адвокатът. Този, показал уязвимостта на НАП, не се познава с Кристиян.

Срамота, такива елементарни глупости - това са коментарите на останалите. Не могат да повярват, че се ползва "Админ/Админ" като вход, показа разпечатка защитникът Любен Казанлиев.

Няколко часа по-късно Кристиян казва в служебния чат "НАП си заминава". Т.е. тази уязвимост вече е публична, тя се знае в професионалните среди, оповестена е в група от 50 човека и е нормално да се коментира от професионалистите. Вижда се реплика на Кристиян от същия този чат в изнесените "доказателства" от прокуратурата, обясни още адвокатът на младия хакер.

Любен Казанлиев допълни, че като адвокат не е длъжен да каже истината, а да защити клиента си.

"Прокуратурата обаче е длъжна да събира доказателства и за невинност, няма право да манипулира доказателства, за да обвинява. Не ни извикаха, когато са декриптирали компютъра, не знаем колко е вярно всичко, което сега се изнася", коментира Казанлиев.

При свидетелските показания пък ставало дума за бивши служители на ТАД груп - единият уволнен, другият работи за конкуренция, не мога на този етап да съм убеден в тяхната обективност, заяви още защитникът.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини