Повече пъдпъдък и по-малко гургулици в ловните полета

 24-те дружинки на Ловно-рибаско дружество „Марица“, Първомай откриха сезонът на прелетен дивеч. Ловците излязоха за лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Видимо в района има повече пъдпъдъци в сравнение с предишни години, коментираха ловците, но за сметка на това все по-рядко се срещат гургулици.

Дружинките се грижат за изхранването на местния полезен дивеч, но сега е ловът на прелетния дивеч. Той намира сам храната си, като често разчита на останалото по полето зърно. С годините хранителната база е все по-ограничена, разказва председателят Тодор Баръмов. Ако преди години е имало 40 вида семена, сега са около 20. Много бързо след жътва земеделците започват оран, за да използват влагата и местообитанията на прелетния дивеч намаляват.

В усложнената от африканската чума по свинете обстановка, ловците бяха предупредени за оглед и действия, ако попаднат на заразено или умряло животно.

Ловните полета на първомайските дружинки не попадат в 20-километровата зона около хижа Здравец и за тяхна радост това позволява на ловните излети в района.

Предварително с председателите на дружинките беше направен инструктаж от специалиста по ловно стопанство Николай Караславов. А на тези, излизащи в райони на типично местообитание на дива свиня бяха дадени специални указания – как се взимат проби, откъде да се вземат, как се оглеждат, местата, на които могат да бъдат намерени умрели животни, как се информират институциите и т.н.

Първият лов и началото на сезона бе ознаменуван с другарски срещи. Ловците се съобразиха с призива на Земеделското министерство в края на ловния ден задължително да дезинфекцират обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти бяха изхвърлени на безопасни места, защото те също могат да станат приносители на болестта.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини