Сухи гръмотевични бури и човешка небрежност причинили огромните горски пожари в Сибир (видео)

Изображение 1 от 2

    Небрежното боравене с огъня е било основната причина за горските пожари в Сибир, каза заместник-министърът по извънредните ситуации Игор Кобзев на работна среща в Държавната дума.

    "Повечето от пожарите са възникнали близо до пътища", отбеляза той.

    Според него Министерството на извънредните ситуации e установило, че сухите гръмотевични бури в региона не са основната причина за пожарите.

    От своя страна ръководителят на Рослехоз (руската горска служба) Михаил Климов заяви, че горските пожари в контролираните зони (зони, в които гасенето на пожари не е задължително и се извършва по решение на местните власти) все пак се дължат на сухи гръмотевични бури.

    Извънредното положение заради горските пожари е обявено в четири региона: Иркутска област, Красноярския край, Бурятия и Якутия. Площта на пожарите е около 2,3 милиона хектара, повече от 600 населени места са в зоната на дима. Макар пожарите да не застрашават непосредствено населени места, хората страдат от пушека. Той се вижда от космоса и покрива големите територии, като е достигнал до Канада и САЩ.

    Почти десет хиляди души, около три хиляди единици техника и 70 самолета са включени в гасенето на пожарите в Сибир. Освен това Министерството на отбраната създаде група от десет самолета и същия брой хеликоптери. За два дни Ил-76 и Ми-8 потушиха 84 пожара в Красноярския край и Иркутска област.

    Премиерът Дмитрий Медведев възложи на губернаторите да вземат ситуацията под личен контрол.

    Властите на Иркутска област и няколко други региони са прикривали данни за мащабните горски пожари. За това в понеделник, 5 август, съобщава РИА Новости, като се позовава на главния прокурор на Русия.

    Според прокурора на главното управление за надзор на изпълнението на законите в областта на опазването на околната среда Роман Федосов, параметрите на пожарите са се намалявали и поради това не е било реагирано адекватно.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини