Слънчевият платноход доказа, че може да маневрира в космоса

Експерименталният космически кораб LightSail 2 на Планетарното общество - проектиран да лети тласкан от енергията на светлината - доказа възможностите си.

Днес организацията зад проекта обяви, че апаратът успешно се е издигнал на планираната орбита около Земята благодарение на слънчевата светлина.

За първи път космически кораб използва слънчево платно, за да промени траекторията си около нашата планета.

LightSail 2 се намира в ниска орбита над Земята след изстрелването си с ракетата SpaceX Falcon Heavy на 25 юни. Миналата седмица космическият апарат успешно разгърна своето платно - тънко квадратно парче милар с размерите на боксов ринг. Оттогава Планетарното общество направлява и обръща позицията на платното в орбита, подобно на истински платноход, за да оптимизира способността на космическия кораб да използва силата на светлината. И се оказа успешно. Планетарното общество заяви, че LightSail 2 се е издигнал на орбита на около 1,7 километра и че тази промяна „може да се дължи само на слънчевото сърфиране“.

„Радваме се да обявим успеха на мисията LightSail 2“, обяви в изявлението си Брус Бетс (Bruce Betts), мениджър на програмата LightSail и главен учен за Планетарното общество.

Тази демонстрация бе точно това, което мисията LightSail си постави за цел да докаже. Планетарното общество, което се застъпва за космически пътувания и финансиране на космически проекти, проектира мисията LightSail, за да покаже, че малките спътници могат да разчитат само на светлина, за да се движат през космоса. Частиците светлина нямат маса, но имат импулс. И тази светлина всъщност може да тласка обекти в космоса. С голямо, тънко и отразяващо платно един космически кораб може да улови достатъчно от този импулс на светлината и да промени позицията си.

„Тази идея, че може да се лети на космически кораби, задвижвани от нищо, освен от фотони, наистина е изненадваща“, коментира Бил Най ( Bill Nye), изпълнителен директор на Планетарното общество по време на пресконференцията. "И за мен е много романтично да се носиш на слънчеви лъчи."

Кредит: Planetary Society

Маневрирането в космоса на малки сателити като този е трудно. Повечето спътници, за да бъдат мобилни, трябва да разчитат на малки двигатели (тласкачи) на химическо гориво. Това може да бъде скъпо допълнение към космически кораб, а горивото, необходимо за тези двигатели, добавя тегло, което е скъпо при изстрелване в космоса. Често малките сателити като CubeSat не могат да имат тласкачи и не могат да маневрират, след като стигнат до космоса.

Диаграмата показва височината на орбитата и перигея на LightSail 2 от старта досега. От 26 юли до 30 юли космическият кораб издигна своята орбитална височина или апогей, с около 2 километра. Кредит: Planetary Society

Сега Планетарното общество показа, че това разгъващо се слънчево платно може да бъде добавено към CubeSat в бъдеще, предоставяйки възможност тези мини сонди да се движат в космоса, без да използват традиционните химически горива. "Имаме много малък космически кораб с много висока производителност, много ефективно слънчево сърфиране", заяви Най.

По думите на Най, мисията струва 7 милиона долара за излитане - около една двадесета от цената, ако бе изпратен космически кораб със среден размер.

От организацията заявиха, че ще споделят данните, които получават от тази мисия, така че и други групи потенциално да могат да използват тази технология в бъдеще.

Тези изображения показват последователността на разгръщането на слънчевите платна на LightSail 2, което започна на 23 юли 2019 г. в 18:47 UTC. Всички те са миниатюрни изображения от камера 1 с оригинална разделителна способност от 120 на 90 пиксела и са коригирани в цвят. Първите 13 кадъра бяха направени на интервали от 10 секунди; Останалите на интервали от 30 секунди. Кредит: Planetary Society

Кредит: Planetary Society

Междувременно планетарното общество ще продължи да управлява слънчевия платноход LightSail 2 и следващия месец.

"Очакваме да продължим да издигаме орбитата му до края на август", заяви Дейвид Спенсър (David Spencer), ръководител на проекта LightSail 2 и доцент в Университета Пардю по време на пресконференцията.

В крайна сметка това повишаване на орбитата ще доведе до смъртта на космическия кораб. LightSail 2 ще може да издигне орбитата си само от едната страна на Земята и всеки път, когато орбитата се повишава от тази страна, ще става по-ниска от другата. След около година LightSail 2 ще премине достатъчно близо до Земята, за да навлезе в атмосферата на планетата и ще изгори.

Източници:

LightSail 2 Spacecraft Successfully Demonstrates Flight by Light, Planetary Society

Solar-sailing satellite proves it can use light to propel through space, Тhe Verge

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини