Тереза Мей се оттегли с емоционално сбогуване

Британските депутати изпратиха на крака и с овации напускащата поста министър-председателка Тереза Мей, когато тя си тръгваше от камарата на общините след днешната й последна и на моменти емоционална поява като лидер, предаде Ройтерс. 62-годишната Мей едва сдържа сълзите си, когато спря, за да се ръкува с председателя на камарата Джон Бъркоу.

"По-късно днес ще се върна на задните скамейки и това ще е за пръв път от 21 години, така че ще е голяма промяна", каза Мей пред депутатите в края на последното си седмично участие за отговори на парламентарни въпроси.

Когато похвали връзката между депутатите и избирателите, които те представляват, като "здрава основа на нашата парламентарна демокрация", гласът на Мей потрепери докато произнасяше заключителните си думи: "Този дълг да служа на избирателите си ще остане най-голямата ми мотивация".

На едночасовото парламентарно заседание, което съпругът на Мей - Филип, гледаше от балкона за посетители, премиерът беше почетена от депутати от целия политически спектър за службата си в полза на държавата и чувството си за дълг, макар някои да не се съгласяваха с много неща във водената от нея политика.

Кадри, заснети от новинарски хеликоптер, прелетял над парламента, показаха подредили се в редица на двора служители в законодателния орган, които ръкопляскат и правят снимки с телефоните си, докато Мей върви към колата си, за да се върне за последен път в резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10, където произнесе и последната си реч като премиер. Нейният съпруг Филип стоеше до нея.

Най-важната задача на Борис Джонсън ще бъде завършването на Брекзит, заяви Тереза Мей. Тя пожела успех на новия премиер Борис Джонсън и на неговото правителство и добави: "Техните успехи ще бъдат успехи на нашата страна."

Мей заяви, че да бъдеш министър-председател е "най-голямата чест" и благодари на всички, които са работили с нея.

"Това е страна на стремежи и възможности и се надявам, че всяко младо момиче, което е видяло жена министър-председател, сега знае, че няма граници за това, което то може да постигне", цитира премиера Би Би Си

След изказването си пред правителствената резиденция, Тереза Мей се отправи към Бъкингамския дворец, където кралица Елизабет Втора прие нейната оставка.

След официалното оттегляне на Тереза Мей от премиерския пост Елизабет Втора ще приеме новоизбрания лидер на управляващата Консервативна партия Борис Джонсън, на когото тя ще възложи задачата да сформира правителство.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини