Риши Сунак получи най-много гласове и на третия тур от изборите за мястото на Джонсън

Риши Сунак получи най-много гласове и на произведения днес трети тур от изборите за нов лидер на британската Консервативна партия, предаде Ройтерс.

Бившият министър на финансите бе подкрепен от 115 консерватори от Камарата на общините. На второ място остана държавната министърка за търговската политика Пени Мордонт с 82 гласа. Трета е министърката на външните работи Лиз Тръс, която получи подкрепата на 71 депутати от долната камара на британския парламент.

На четвърто място се класира бившата държавна министърка по въпросите на равнопоставеността Кеми Бейдънок с 58 гласа.

От надпреварата отпадна депутатът Том Тугендхат, който, както се очакваше, остана последен. Той получи подкрепата на 31 свои колеги от Камарата на общините.

Първите два тура миналата седмица дадоха сходни резултати: Риши Сунак получи най-много гласове, следван от Пени Мордонт и Лиз Тръс.

Британските консерватори избират свой нов лидер на мястото на премиера Борис Джонсън, който в четвъртък миналата седмица обяви, че се оттегля, на фона на нарастващото вътрешнопартийно недоволство срещу него след поредицата скандали, в които той се оказа замесен. 

Четвъртият тур от гласуването е насрочен за утре.

Най-късно до 21 юли трябва да останат само двама кандидати. След това около 200-те хиляди членове на Консервативната партия ще изберат единия от тях за нов лидер на формацията. Името му ще бъде обявено на 5 септември.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини