Претърсват офиса на фирмата, в която работи Бойков. Цацаров: Не е хакнал НАП сам

Офисът на фирмата, в която работи Кристиян Бойков, се претърсва с разрешение на съда в момента. Това съобщи пред медиите преди минути главният прокурор Сотир Цацаров. Той посочи, че ако в началния етап на разследването за хакерската атака на базата данни на НАП е считано, че обвиненият до настоящия момент-Кристиян Бойков е единственият извършител, то вече има достатъчно основания да се счита, че той не е действал сам. „Имаме достатъчно основание да считаме, че в немалка степен той е изпълнителят, но в никакъв случай не е сам. Има и поръчител, има и подбудител.“

Цацаров посочи, че атаката може да се тълкува нееднозначно-и като политическа, и като бизнес-корпоративна, в зависимост от базата данни, с които се разполага, добити нелегално, и целите, за които се използва. „Мисля, че стана ясно, че ние разполагаме с доказателства, въпреки очакванията, че компютърът му няма да може да бъде декриптиран на 100 %, че три дни преди изтичането на базата данни на НАП в публичното пространство, че Кристиян Бойков е разполагал с тях. И имаме доказателство, че той е автор на съответните мейли, разпратени до медиите. Казано по друг начин-това е негово дело.“, посочи Цацаров и конкретизира, че в момента се търсят доказателства и за съпричастност и на други лица. А каква е била целта на атаката знае само този, който я е извършил или поръчал. Санкцията, предвидена от законодателя за тези престъпления обаче не е висока, припомни  още Цацаров. 

Главният прокурор уточни още, че атаката към НАП е дошла от България: „Атаката е дошла от България. Всичко това с руския хакер е начална маскировка за начална версия, която да раздуе нещата.“

Вътрешният министър Младен Маринов посочи по повод акцията, че се извършват процесуално-следствени действия във фирмата, където Бойков е служител и се прави всичко необходимо за събирането на годни доказателства. Той посочи, че от фирмата отказват да съдействат, отказват да дадат паролите за достъп до компютрите.

По повод изтеклите данни в публичното пространство посочи, че е поискано те да бъдат блокирани.

Все още не е ясно дали Кристиян Бойков ще бъде задържан отново.

По повод кандидатурата на заместника му Гешев да заеме мястото на главен прокурор, Цацаров отговори, че я подкрепя: За мен това е правилното решение, тази кандидатура. Имам необходимата преценка, работя с него всеки ден.

По повод исканата му оставка заради пробивът в НАП от бившия правосъден министър Христо Иванов, главният прокурор отговори, че за него това не е новина:" На мен Христо Иванов ми иска оставката сигурно за 12-ти път.  Стойността на такова искане е равна на стойността на това аз да му поискам оставката от председателското място в партията. Нека да не бъдем фиксиране толкова един друг."

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини