5 °C

Студенти от Мюнхен отново спечелиха конкурса на Мъск за Hyperloop капсула (видео)

Студенти от Техническия университет в Мюнхен (TUM) за четвърти пореден път спечелиха световния конкурс на Илон Мъск за изработване на капсула за неговия проект за транспорт на бъдещето Hyperloop.

В Лос Анджелис техният прототип разви в почти пълен вакуум скорост от 463 км/ч, което е съвсем малко под миналогодишния им рекорд от 467 км/ч, съобщи университетът в понеделник.

Конкурсът е създаден през 2015 г. с цел популяризиране на идеята за революционно различния вид транспорт. Но в предизвикателството се научават нови неща и ясно се вижда кои са водещите институти в света в тази сфера.

Преди финалния кръг в Лос Анджелис в неделя студентските отбори минават през тест за сигурност и от 21 екипа са успели едва 4 - всичките от Европа.

Възпитаниците на баварския университет изпревариха конкуренцията значително - втора е капсулата на Swissloop основно на студенти от цюрихския ETH, вдигнала 257.5 км/ч по специалната релса. Близо до тях отново са швейцарци - EPFLoop на L'Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) в Лозана с 238 км/ч. Четвъртият европейски отбор е на Техническия университет в Делфт, Холандия, но техният прототип е трябвало да спре аварийно след 200 метра заради проблем с комуникациите.

TUM е един от финансовите спонсори, сред които има и компании. Освен това мюнхенският университет предоставя на екипа високотехнологичните лаборатории MakerSpace и центъра за иновации в Гархинг край баварската столица.

Мъск представи идеята си през 2013 г. и все още тя е в ранна фаза. По време на едноседмичното състезание в САЩ участниците трябва да минат през около 100 теста. Тони Джукич, ръководител на екипа от Мюнхен, обяснява, че тяхната капсула е резултат на 4-годишна еволюция и че всеки път научават нови и нови неща за усъвършенстването ѝ.

Освен студентите инженери екипът в TUM включва и 15 техни колеги, които отделно проучват какъв е икономическият смисъл зад такъв проект, колко устойчив е той, дали си струват разходите и как да се оптимизират.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
28 фев 2020
Последни новини