13 °C

Студенти от Мюнхен отново спечелиха конкурса на Мъск за Hyperloop капсула (видео)

Студенти от Техническия университет в Мюнхен (TUM) за четвърти пореден път спечелиха световния конкурс на Илон Мъск за изработване на капсула за неговия проект за транспорт на бъдещето Hyperloop.

В Лос Анджелис техният прототип разви в почти пълен вакуум скорост от 463 км/ч, което е съвсем малко под миналогодишния им рекорд от 467 км/ч, съобщи университетът в понеделник.

Конкурсът е създаден през 2015 г. с цел популяризиране на идеята за революционно различния вид транспорт. Но в предизвикателството се научават нови неща и ясно се вижда кои са водещите институти в света в тази сфера.

Преди финалния кръг в Лос Анджелис в неделя студентските отбори минават през тест за сигурност и от 21 екипа са успели едва 4 - всичките от Европа.

Възпитаниците на баварския университет изпревариха конкуренцията значително - втора е капсулата на Swissloop основно на студенти от цюрихския ETH, вдигнала 257.5 км/ч по специалната релса. Близо до тях отново са швейцарци - EPFLoop на L'Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) в Лозана с 238 км/ч. Четвъртият европейски отбор е на Техническия университет в Делфт, Холандия, но техният прототип е трябвало да спре аварийно след 200 метра заради проблем с комуникациите.

TUM е един от финансовите спонсори, сред които има и компании. Освен това мюнхенският университет предоставя на екипа високотехнологичните лаборатории MakerSpace и центъра за иновации в Гархинг край баварската столица.

Мъск представи идеята си през 2013 г. и все още тя е в ранна фаза. По време на едноседмичното състезание в САЩ участниците трябва да минат през около 100 теста. Тони Джукич, ръководител на екипа от Мюнхен, обяснява, че тяхната капсула е резултат на 4-годишна еволюция и че всеки път научават нови и нови неща за усъвършенстването ѝ.

Освен студентите инженери екипът в TUM включва и 15 техни колеги, които отделно проучват какъв е икономическият смисъл зад такъв проект, колко устойчив е той, дали си струват разходите и как да се оптимизират.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В работата си срещнете разбиране и с общи усилия ще приключите задачите си днес. Някои от вас ще получат очакваните финансови средства, с които ще започнат своя нов бизнес. Активността ви по отношение на предстоящо събитие ще е голяма и така си осигурявате безпрепятственото му осъществяване.
15.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с търговска или някакъв вид посредническа дейност. Успявате да реализирате свой проект, който дълго време е чакал удобен случай. Очаква ви скорошна стабилизация във финансов план, която ще ви даде възможност да си отдъхнете. Зарадвайте свой близък с нещо, за което знаете че ще му хареса.
15.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не бъдете нетърпеливи. Възможна е ситуация, провокирана от невъзможността ви да влезете в тон с околните. Изяснете пред себе си причините за подобно настроение. Ако ви измъчват парични проблеми, много скоро ще се зарадвате на неочаквани приходи. В любовта обаче ще ви се наложи да се разделите с обзелата ви апатия.
15.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден ви предлага различни изненади в професионален и личен план. Заети сте с твърде много неща наведнъж, което в определен момент може да се окаже доста изтощително. Преценете на което можете да се посветите в момента и не се колебайте да отложите останалите си ангажименти. Сърдечният ви партньор ще ви разбере и подкрепи решението ви.
15.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате добри професионални шансове днес, които обаче ще трябва да използвате докрай и без колебание. За предпочитане е да действате самостоятелно, тъй като това ви гарантира по-бърз напредък и независимост. Бихте могли да имате проблеми само когато ви се наложи да взимате важни решения, но бъдете сигурни че близките ви няма да ви лишат от съветите си в такъв момент.
15.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
При част от вас днес се наблюдава временен застой в професионалното развитие, но това съвсем не бива да ви притеснява. Имате възможност добре да обмислите позициите си и да намерите своите бъдещи шансове за реализация. Ваш близък се заема с нещо, което е твърде неподходящо за него, вие можете да се произнесете деликатно по този въпрос.
15.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате много добри шансове през този ден, но е желателно да не допускате емоциите да ви пречат при взимането на решения. Действайте трезво и имайте предвид мнението на околните, което при всички случаи ще ви е от полза. Увереността е ваша силна черта и тя ви извежда с крачка напред пред останалите. Превърнете това в основното си предимство днес.
15.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С хубави мисли ще посрещнете утрото и ще се радвате на живота си. Все повече осъзнавате колко щастливи хора сте, щом имате възможността да се занимавате с нещата, които ви доставят удоволствие и до себе си имате своите близки. Благородното ви отношение към някого ще му помогне.
15.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Можете да получите много добро предложение в личен или професионален план стига да проявите необходимата гъвкавост да направите компромис. Ще имате и достатъчно време за почивка и забавления, просто не пренебрегвайте непосредствените си ангажименти. Многообещаващ флирт вечерта ще ви донесе нужното ви разнообразие и ще отвлече мислите ви в много приятна насока.
15.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Обстановката около вас е благоприятна и някои съмнения, които сте имали до сега ще отпаднат сами. Желанието ви да успеете в дадено начинание е силно и в известна степен обременяващо. Изяснете за себе си приоритетите, които сте си поставяли и не робувайте на прекаления си максимализъм.
15.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
По-малко говорете и повече слушайте какво се говори. С такова поведение е сигурно, че ще избегнете грешките и ще привлечете интереса към себе си. По отношение очакванията към вас се отнесете спокойно и направете необходимото, за да не разочаровате онези, които ви вярват.
15.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен ден, особено за бизнеса. Задължително изпипвайте всички детайли при сключване на договори и сделки, за да спечелите. При общуването с околните бъдете по-търпеливи, за да не попаднете в конфликтна ситуация. Получавате средствата, от които отдавна имате нужда. Разбирателство и спокойствие у дома.
15.10.2019
Последни новини