Национален траур за жертвите под Бакаджика

Днес е ден на национален траур за загиналите 16 души в тежкия пътен инцидент в Ямболско. В жестока катастрофа, при която 30-годишен автобус "Чавдар" помете пешеходци по пътя за храм-паметника "Александър Невски" край Ямбол. Традиционно всяка година там се събират ямболци за честването на Спасовден. Тази сутрин полицията в Ямбол оповести списъка със загиналите при тежкия инцидент.

Правителството се обръща към гражданите и политическите формации да се съобразят със скръбта на близките на загиналите. Отменят се увеселителни прояви. Днешните абитуриентски балове ще започнат с минута мълчание. Панихида за жертвите ще бъде отслужена днес от 10.30 ч. в столичния храм „Света Неделя". Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий ще отслужи панихида в храм „Свети Николай" в Ямбол. Началото на службата е 10 часа. Панихида ще отслужат в 11.00 часа Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и свещениците от Варненска епархия в катедрален храм „Успение на Пресвета Богородица".

По повод трагедията президентът Георги Първанов изказва своите най-дълбоки съжаления и съболезнования на близките на жертвите и ранените. Държавният глава отмени всички свои участия в планирани събития в близките дни. Абитуриентският бал за деца, лишени от родителска грижа, който трябваше да се проведе днес, се отменя за 9 юни.

Всички политически сили без изключение отмениха концертите си в предизборните мероприятия. Част от тях отложиха всичките си прояви с избирателите.

Катастрофата в местността "Бакаджик" стана около 9.15 часа в четвъртък. Автобус "Чавдар", с ямболска регистрация, превозвал пътници до манастира "Св. Александър Невски" за традиционното честване на Възнесение Христово, Спасовден, е изгубил управление най-вероятно заради техническа неизправност. Автобусът се врязал в изкачващите се встрани от пътното платно пешеходци, както и в разположени край пътя сергии. Прегазени са пешеходци и търговци, предимно възрастни хора. Загина и 16 годишно момче.

Ще бъде направена експертиза на автобуса, който причини тежката катастрофа на връх Бакаджик край Ямбол, за да се установи неговото техническо състояние и дали неизправни спирачки са причина за инцидента. Това съобщи пред "Фокус" Сливен Катя Няголова, говорител на Областната дирекция на полицията в Ямбол. По думите на Няголова експертизата ще бъде извършена от ямболска фирма, която има лиценз за извършване на технически прегледи. Няголова допълни, че собственикът на фирмата все още е задържан, като днес той ще бъде разпитан и ако прокурорите преценят мярката му за задържане ще бъде удължена. Процесуално-следствените действия са продължили цяла вечер снощи.

Собственикът на фирмата-превозвач "Ем Си Ай" Слави Славов е задържан за 24 часа и предстои да бъде разпитан, съобщи и директорът на ямболската полиция комисар Стоян Драгнев. Процесуалната отговорност трябва да се търси от собственика на автобуса", заяви председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев.

Двама от пострадалите при катастрофата в Ямболско, които са настанени в местната болница, са в тежко състояние. В много критично състояние е възрастна жена на 80 г. от дома за стари хора, съобщи за Агенция "Фокус" кметът на Ямбол Георги Славов. Общинският съвет на Ямбол взе решение за тридневен траур, както и решение за поемане разходите по погребенията на загиналите. Траурните церемонии ще започнат от днес и най-вероятно ще продължат до 31 май, по преценка на близките и роднините. Всички загинали са разпознати и са извършени аутопсии.

Няма опасност за живота на настанените в "Пирогов" пострадали от катастрофата край Ямбол, съобщиха за БТА от болницата. 60-годишният шофьор на автобуса с инициали Г. Д и една от ранените жени - И.И., на 52 години бяха приети снощи в многопрофилната болница "Пирогов". Те са преминали веднага през всички рутинни изследвания, направена им е и томография на главата и шията. Двамата са с мозъчно сътресение, жената има и счупена лъчева кост на лявата ръка. Пациентите са настанени в неврохирургичната клиника на "Пирогов".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини