Вижте Кристиян от Пловдив. Преди НАП пробил сайта на МОН? (видео)

    Кристиян Бойков е 20-годишният компютърен специалист, арестуван във връзка с безпрецедентната кибератака срещу системите на Националната агенция за приходите, твърди bTV. Той е пловдивчанин, живеещ в София и преди е атакувал държавни институции.

    Същото момче преди две години е дало интервю за "Господари на ефира", съобщиха Господарите. Пред техен репортер младежът обяснява, че е пробил базата данни на МОН с цел да покаже колко е уязвима. В репортажа той е представен като "добронамерен хакер", тогава още ученик в Националната търговска гимназия - Пловдив, който сам се свързал с предаването.

    В епизод на предаването от 2017 г. ученикът споделя, че за 1-2 часа е успял да пробие сайта на МОН, за да покаже колко са уязвими данните в него. Момчето допълва, че се заминава с т.нар. pen testing/website penetration testing (тестово проникване в уебсайтове) с цел да провери тяхната уязвимост.

    Кристиян показва пред камерата как може да влиза в различни файлове и да дава потвърждение от името на МОН или на РИО. Данните на 3 до 4 милиона българи са в този масив. Тази информация лесно може да се използва за фалшифициране на документи. 

    Кристиян демонстрира как може да се "коригира" файл с учителски хорариуми и възнаграждения и с репортера се шегуват, че могат да увеличат учителските заплати преди решението на правителството.

    Кристиян е сигнализирал МОН за ситуацията, като с това изпълнява гражданския си дълг. 

    И от МОН благодарят... на Господарите. 

    И ако Кристиян е арестуваният сега за безпрецедентното източване на данни от НАП, явно държавните специалисти по киберсигурност не са вземали предвид сигналите му в течение на две години. Но само преди 24 часа имахме "писмо от хакер" - руснак, женен за българка. За него разтръби NOVA телевизия. Днес е наред bTV.  Биволъ и Капитал мълчат. А прокуратура предостави само инициалите на задържания.

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини