Директорът на Военното разузнаване "сготвен" по донос през ДАНС, смятат източници на "Дневник"

Директорът на Военното разузнаване Пламен Ангелов е "сготвен" по донос през ДАНС, според източници на "Дневник" от Министерството на отбраната. Техният коментар е по повод съобщението на прокуратурата за образувано наказателно производство срещу началника на Служба "Военна информация" към Министерството на отбраната ген. Пламен Ангелов и бившия шеф на службата ген. Светослав Даскалов.

В подробно съобщение прокуратурата обяви в понеделник, че двамата генерали са разследвани от Военната прокуратура заради нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Въз основа на документи, подписани според прокуратурата в нарушение на правилата в Служба "Военна ниформация", впоследствие ДКСИ /Държавната комисия за сигурност на информацията/ издала над 500 достъпа до класифицирана информация на ЕС и НАТО. Според прокуратурата в периода април 2016 г. - май 2019 г. разрешенията за достъп до данни с гриф "Секретно" и "Строго секретно" са издавани от служител по сигурността във военната служба, а не както е по закон – от ръководителя ѝ.

Според източниците на "Дневник" намерението е ген. Пламен Ангелов да бъде отстранен от поста чрез отнемане на допуска му до секретна информация, по модела на отстраняването на генерал Димитър Шивиков преди няколко години. През 2015 г. Шивиков беше номиниран за заемане на международна длъжност в щаба на НАТО, но два-три дни по-късно се сдоби с обвинение, заради което му беше отнет допускът до класифицирана информация и това стана основание да бъде уволнен от действителна военна служба.

Година по-късно Конституционният съд обяви за противоконституционна нормата, с която властите обосноваваха автоматичното отнемане на допуска до класифицирана информация на държавните служители, когато срещу тях се образува наказателно производство. КС бе сезиран тогава от президента Росен Плевнелиев заради казуса с Шивиков. Решението на КС и последващите законодателни промени биха попречили сега на отстраняването на Пламен Ангелов, коментират източниците на "Дневник".

Ген. Пламен Ангелов е описван от негови колеги преди всичко като интелигентен, умерен и сдържан в публичните изяви човек. Влязъл е в системата след 1990 г. и няма минало в Държавна сигурност, Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА или обучение в разузнаванията на СССР, което са преминали много от ръководните кадри на "Военна информация" и Агенция "Разузнаване"..

Депутати с допуск до разузнавателни доклади припомниха, че Държавна агенция "Разузнаване" и "Военното разузнаване" имат по начало проблеми с доверието на партньорските служби. Така например българска изпреварваща информация, свързана с конфликтите в Сирия и Украйна, не е била взета под внимание в НАТО, заради опасения, че е руска дезинформация.

Пламен Ангелов е добре приет от партньорите, твърдят източниците ни. Според тях след съобщението на прокуратурата доверието към българските разузнавателни служби ще претърпи нов срив.

Цвета Маркова: Съобщението на прокуратурата застрашава националната сигурност

Обширното съобщение на прокуратурата, че двaмa гeнepaли от Министерството на отбраната сa нapyшили Зaĸoнa зa ĸлacифициpaнaтa инфopмaция, не само е позорящо, но и зacтpaшaвa нaциoнaлнaтa cигypнocт.

Toвa зaяви в интервю за БНР бившият директор на ДКСИ Цвета Маркова. Тя коментира, че "такова oпoвecтявaнe e изĸлючитeлнo пoзopнo и зacтpaшaвaщo нaциoнaлнaтa cигypнocт. И искрено се надява, че "тaзи инфopмaция нямa дa ce пoтвъpди пpи инcпeĸциятa нa HATO". Маркова бe ĸaтeгopичнa, чe пpи пpoвepĸa oт HATO щe ce ycтaнoви, чe имa зaпoвeд, ĸoятo дaвa мaндaт нa зaмecтниĸa дa пoдпиcвa paзpeшeниятa зa дocтъп дo ĸлacифициpaнaтa инфopмaция. "Taзи пpoвepĸa щe e aбcoлютнo диcĸpeтнa и бeз пpecĸoнфepeнции. И тaĸa тpябвa дa бъдe", допълни Маркова.

Πo дyмитe нa Mapĸoвa пyбличнocттa e вpeднa зa cфepaтa нa cигypнocттa нa дъpжaвaтa: "Caмaтa cиcтeмa зa cигypнocт тpябвa дa имa инcтpyмeнтapиyм, ĸoйтo дa нe пoзвoлявa дoпycĸaнeтo нa ĸaĸвитo и дa билo пpoпycĸи, мaĸap и тexничecĸи, a нa втopo мяcтo – дa нe дoпycĸa тaĸoвa оповестяване.

"Правомощията на ДАНС не се отнасят до специалните служби"

Cпopeд Mapĸoвa, ĸoйтo e пoдaл cигнaлa в ДAHC, вepoятнo нe e зaпoзнaт cъc зaĸoнa или гo тълĸyвa пoвъpxнocтнo и нeпpaвилнo: "Πpaвoмoщиятa нa ДAHC ce oтнacят зa вcичĸи ocтaнaли, ocвeн зa cлyжбитe зa cигypнocт". Според нея cвeтoвнa пpaĸтиĸa e eднa cлyжбa дa нe ce мecи в paбoтaтa нa дpyгa, зaщoтo тoвa eднaĸвo вpeди и нa двeтe. "Haдявaм ce ДAHC дa нe e влязлa нa пpoвepĸa в Cлyжбa "Boeннa инфopмaция". Caмaтa cлyжбa би тpябвaлo дa имa coбcтвeнo звeнo "Cигypнocт", ĸoeтo дa oбeзпeчaвa вътpeшнaтa cигypнocт нa тaзи cпeциaлнa cлyжбa", заяви Цвета Маркова.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
03 апр 2020
Последни новини