Български триумф на фестивала в Карлови Вари

„Бащата“, новият филм на тандема Кристина Грозева и Петър Вълчанов, спечели голямата награда „Кристален глобус“ на фестивала в Карлови Вари. 54-тото издание на един от най-престижните кино форуми в Централна и Източна Европа, бе закрит с тържествена церемония тази събота.

На церемонията известната американска актриса Патриша Кларксън бе отличена с почетен „Кристален глобус“ за своя принос към развитието на киното. Именно тя връчи впоследствие отличието на Грозева и Вълчанов, които се качиха на сцената, заедно със своята дъщеря.

Повече от 10 години български филм не беше попадал в основната селекция на Карлови Вари. Затова и наградата на копродукцията между България и Гърция е толкова ценна. Историята за необикновените отношения между баща (Иван Савов) и неговия син (Иван Бърнев) след смъртта на майката, пожъна успех сред специалисти и зрители.

Това е поредното голямо отличие за Грозева и Вълчанов, нашумели още със своя дебют „Урок“, участвал успешно в над 40 фестивала и получил почти толкова награди. След него видяхме не по-малко впечатляващия „Слава“, отличен с редица престижни награди и номиниран за наградата LUX на Европейския парламент.

Сред другите наградени филми в Карлови Вари са германската драма „Lara“ (специална награда на журито и награда за женска роля на Корина Харфоуч), белгийският филм „Patrick“ (награда за режисура на Тим Милантс) и чешката продукция „Let There Be Light“ с награда за най-добър актьор на Милан Ондрик.  
 

Източник: cinefish

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини