5 °C

Запознаха министър Нено Димов с проблема "Алкао"

Изображение 1 от 2

  На 28 юни по време на парламентарния контрол, министърът на околната среда и водите Нено Димов отговори на въпрос, зададен от депутата Димитър Георгиев, свързан с миризмите, идващи от фирмата „Алкао“ в Първомай.

  Народният представител от „Коалиция за България“ пое ангажимента да се занимае с темата  след като тя е поставяна по време на негови приемни и  се беше запознал с подписката на стотици първомайци, негодуващи  от създадения проблем.

  В питането му, подадено в деловодството на НС, се поставя въпросът дали министър Димов е запознат с проблема и „Има ли извършени проверки във връзка с миризмите, излъчвани от завода за какаови зърна „Алкао“ и какви са резултатите? Какво ще предприемете за решаване на проблемите на хората от гр. Първомай“.

  Отговорът все още не е публикуван на сайта на Народното събрание, но присъствалите на заседанието представители на първомайската общественост – Богдан Начев,  Христо Авджиев, Димитър Желязков и Даниел Тодоров разказаха, че  в отговора си, министърът е  изброил разрешителните за въвеждане в експлоатация, които притежава „Алкао“ ЕООД, като е уточнил, че при общественото обсъждане на инвестиционното намерение, преди изграждането на фабриката, не е имало възражения против нея. Споменал е и че през 2018 има подадени няколко сигнала за неприятна миризма, като в резултат са инициирани проверки от тяхна страна, но всички показания са били в норма. Министърът е обещал да продължат да провеждат периодичен мониторинг.

  След проведения парламентарен контрол Нено Димов се е срещнал лично с представителите на инициативния комитет. В неформален разговор е бил запознат с цялата история на производствената площадка от ДАП, през производствена база за обработка на вълна, до фабрика за преработка на какао и с проблемите, които жителите на града са имали през това време. Обяснено му е, че основните въздушни течения са от запад на изток, а самата фабрика е позиционирана в западната част на града и като резултат на това, в голяма част от града се носи миризма на прегоряло или вкиснато какао. Също така е бил  информиран, че непосредствено до обекта има училище и болница и въпреки, че миризмата не е вредна (както твърдят изследванията), се създава изключително силен дискомфорт през летните месеци на гражданите, най-малкото заради невъзможност да си отворят прозорците. Исканията ни категорично не са за затваряне на предприятието, предвид факта, че е сред големите работодатели за района, а за решаване на проблема с миризмата, подчертават от инициативния комитет.

  Министър Димов е проявил разбиране  и е обещал да проведе разговор и с министъра на здравеопазването, за да обсъдят по какъв начин може да помогнат за решаването на проблема. Същевременно е изразил учудване, че досега няма проведена среща между жителите на града, ръководството на „Алкао“ ЕООД и представителите на Общинска Администрация, за което жителите на Първомай настоява в подписката си. Той е убеден, че на едни такива разговори  биха могли да се обсъдят конкретни възможности за решаване на проблема. По думите на участвалите в срещата първомайци, Нено Димов се е ангажирал регионалните структури на МОСВ, да вземат отношение при такава среща, но е заявил, че инициативата за организирането ѝ, трябва да бъде от страна на Общинска Администрация – гр. Първомай.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (26)

  • 1
   Ал
   Алкао вони
   14 -4
   09:27, 6 юли 2019
   Вследствие на питането или нещо друго в петък и събота миризмите от Алкао са непоносими . Живеещите в близост до завода се принуждават да затварят прозорците.Прави чест на младите хора поставили проблема до парламента и министерството.И пак неадекватна реакция и незаинтересованост от кмет,администрация общински съвет. Струва ми се ,че е време за по сериозни протести.!!!1
  • 2
   Пи
   Питагор
   10 -7
   11:21, 6 юли 2019
   Ава ве ни разбирате ли чи ут та трънка заяк няма да излене ва. Тя млади хора сичките ги знаем те в свободното си време си играят на политика и гражданско общество. Жъ си миришаме и тва е даже накрая жъ ни хареса и без миризмата на какау няма дъ можим дъ живеем
   • Лу
    Лудото Коле
    5 -5
    22:32, 6 юли 2019
    Питагоря, на тая част с младите хора от пърумайското граждаснко общество получих йерекция, еякулирах демек. Ма те много готини бе.... Тцтцрцтцрц нимой ги закача ва - нека ни "спасят"....
  • 3
   77
   777
   4 -1
   15:23, 6 юли 2019
   Замислите се за бездействието на Общинска администрация.До есента остава още малко време,но достатъчно за размисъл.докато лъжите на плажа или дишате ЧИСТова планински въздух помислете и направете заключение за местните избори.
  • 4
   Ве
   ВЕТЕРАН.
   3 0
   16:25, 6 юли 2019
   Още Адф не му беше тук местото щото дапа го бутнаха и сториха на чисто заради един път ако бяха тогава помислили щяха да го построят извън града към караджалово на пример и още щеше да съществува и хората накрая взимаха добри пари ама някои са облажиха от тава место
  • 5
   Бе
   безгласен
   10 -1
   18:35, 6 юли 2019
   От 30г в Първомай животът е замрял и е спрял на стоп-нищо не се случва и нищо не върви напред.Град без перспектива ,защото е проекция на държавата ни,която благодарение на некадърното управление умира..Тъжно, но факт!
  • 6
   Лу
   Лудото Коле
   7 -5
   22:28, 6 юли 2019
   На мене тая миризма зе да ми харесва...не искам да са маха, приятен ми е този мириз!
   Жа пусна подписка "ЗА" миризмЪта, казвам ви!! ДОЛУ РЪКИТЕ ОТ МИРИЗМЪТА!
  • 7
   Пъ
   Първомаец
   12 0
   00:29, 7 юли 2019
   Първомай загива.След още един мандат ще останат само ц***** и пенсионери. Да видим тогава кой ще работи за местните олигарси. Ще трябва да внасят работната ръка.
   • Дж
    джонгата
    7 0
    07:49, 7 юли 2019
    Недей ги мисли местните бай Ганьовци печалбари. Те ще си внесът украинци да им работят евтино. По този начин и ще обогатят генофонда на Първомай....
  • 8
   Бн
   БНФ
   3 -2
   15:54, 7 юли 2019
   А дано го закриете.Дано.Моля се от все сърце.Защо ли?Като му дойде времето ще разберете.
  • 9
   Ах
   Ахмед ефенди
   7 -7
   21:03, 7 юли 2019
   На булйон не ви мирише, на гнили чушки и домати не ви мирише, на кюспе не ви мирише....,само на какао ви мирише!!! Рая....
  • 10
   Ве
   Ветеран
   5 -3
   22:45, 7 юли 2019
   30 год кои управляват града само леви уриантирани е няма как да се направи нещо левите само са по разрушенията за тва е така пътувам и гледам където са десни все нещо има хубаво направено тук с те клубове дето се атварят до банка ОББ червени рози така ще е само такива клубове ще се отварят в то град нищо друго.
  • 11
   Уп
   упрАвник
   2 -1
   08:07, 8 юли 2019
   В Първомай трябва да има няколко фабрики (наличните са достатъчни), няколко стотици семейства, които да ръботят във фабриките, един просветител, който да научи децата на работещите във фабриките да се подписват и да ги подготви да наследят професиите на родителите си, един лечител, който да поддържа здравето на работниците, за да може фабриките да нямат загуби и един поп, който да се моли на Бога за собствениците, семействата на работниците, просветителя и лечителя.
   Не искайте много за да получите достатъчно.
   • Пи
    питагор
    5 -4
    08:20, 8 юли 2019
    ти си луд ва момче тува ут къде гу пручете ва да не си пуследовател на гласа на хората ва. за ко са ни тя избруените нища ва. Ти ни виждаш ли чи нъ пърумай ни му трябват тя нища ва за ко ни е поп ва не сме дица на Бога ва той и без поп съ грижи за нас ва. За ко ни е личител ва който съ ръзбулее и в гробето ва Господ ще се погрижи ва. За ко ти е да се подписваш ва нима сига секи къту съ подписва сме цъфнали ли ва виж ду къде я дукарахме ут толкова много учен народ. Ти ни разбираш ли чи в пърумай ут 25 гудини има само иедин робовладелец ва и това му трябва на пърумая. Един робовладелец дету да задушава всичку един надзирател да удря с бича и един грубар да заравя умрелите ва. Сичкуту другу е ала бала ва ве къту че ли ни жувеете в то град ва.
  • 12
   Пи
   питагор
   4 -5
   08:14, 8 юли 2019
   ъм ветеране ва ти явну си някой младеж дету ни помни славното дясну бъдеще в пърумай и кък съ прувалихъ с гръм и трясък кък гепнаха секи пу малку и сига си траят и ни съ смеят. тува е тъка щото в пърумай и българия няма истински десни ва ни може да има 45 гудини кумунизъм и да има десни ва. сичкуту десни съ руди със секциу ут тумбака на бкп-то ва сичкуту беше член на бкп а хората им глъсуваха дуверие ва и бяха уграбени ва. ти къту си витеран трябва да знаеш сига къде съ намират сичките десни в пърумай кой язувир арандува кой салами прай кой краставици гледа кой амбулантна търгувийка на центъра прай кой се занимава с високи спортно-футболни пустижения ей така за спорта кой зъбулекърски къбинети има кой фалира и изобщу гу няма в града кой прукари сънува а ве ми разправяте смехурии. за нас иединственуту спасение е гробету и вечния жуот щоту тука прицакахме сичку излъгъни ут червени десни а чувек ни може да бъде излъгън аку ни е прекалену прост прай си сметката кви сме.
   • Уп
    упрАвник
    4 0
    09:17, 8 юли 2019
    Питагор, ти си падаш вербален анархист!
    Да не опитваш да кажеш, че за гробето е важен гробаря, а не попа!
   • Г.
    Г.Василев
    8 0
    10:15, 8 юли 2019
    По- скоро е досаден анонимен кретен.Да си пише името и ще разбере много интересни неща за себе си!!!
  • 13
   Пи
   Питагор
   3 -4
   11:37, 8 юли 2019
   Брау ва ти май може и да може да мислиш уа. Не се опитвам ами го казвам за гробето е важен гробаря закото Господ жъ съ погрижи за душите ви колкото и покварени да са ну гробаря се грижи за тва кучетата да ни въ разнасят пу къра разбра ли за ко е важен грубаря. На вас ни са ви ясни усновни нища ут чувешкия бит за тва сме на тува диридже
  • 14
   Ве
   Ветеран
   4 -4
   13:41, 8 юли 2019
   Абе момче питагорче Бкп е едно Бсп е съвсем различно нещо наречено зло то град е червен и общината за тва е на червено и така ще е те суциалисти нищо не става от тях ама ко да ви разправям Станишев целува Местан кога тва бай Тошо щеше да го направи а само с лаене не става гледайте реално земи всичко раздадохо на Дпс техники накупиха замъци напрайха от наще субсидий дето трябваше да получаваме хубо че 2009 год научихме че съществуват субсидий през тия години всичко на тях от житлгулки на хамари скочиха ама нека орешарски да са върне у на година бяхме най добре ха ха смях бяха те пешки от шаха тва ли искате
  • 15
   Пи
   питагор
   4 -4
   14:16, 8 юли 2019
   Бкп и бсп са едно и също нещо ва само дету е сменена иедна буква ва. Герб дпс сдс вмро нфсб атака и те са същите ва само чи са сменени много повече букви ва ти май падаш ут небето ва ни читеш ко ти се пише ва.
  • 16
   Ве
   ВЕТЕРАН.
   2 -3
   20:13, 8 юли 2019
   Ти да не си от власта не знам към го играеш тук в те чатове ама жив и здрав да си хем ги плюеш хем защитаваш ако Бкп и бсп са едно бай тошо се върти в гроба значи като ги гледа как съсипаха всичко ама както и да е свиркайте си
  • 17
   Г.
   Г.В
   5 -3
   21:07, 8 юли 2019
   Питагор е платен трол, долнопробен манипулатор, целящ да изкара всички маскари и да обслужи съществуващото статукво.
  • 18
   Пи
   питагор
   3 -4
   22:26, 8 юли 2019
   бруих ти думите ва ут 16 думи саму две са вярни т.е. всички маскари иначи другото е бошлаф купешки изкази в стил би ти ви рипуртерите. яз аку можех кинти да пулучавам за тува дето ви убяснявам истинътъ ду сига бил гейтс щях дъ пудмна ама ве сте чукундури истината ви пиша и пак ни сте дуволни а истинатъ ви прунизва иежедневну и пак нямъте учи да я видите и уши да я чуете за тва пърумай ие убречен закото сте слепци глухи и глупци и тролувите са ви виновни баби ягите и талъсъмяту а ни знаете чи ве сте си виновни.
   • Г.
    Г.В
    4 -1
    07:32, 9 юли 2019
    Ей,Бил Гейтс щях да подмина.....М чи ти си помияр ва ,дано си получаваш редовно парите за плювните,които пишеш,за да си купуваш редовно лекарствата.По писането ти личи ,че имаш проблем с хонорара и хапчетата.Потърси спешно помощ ,защото проблемът ти се задълбочава.И аз броих .От 19 коментара 7 са твои .Бъди жив, но здрав очевидно не си.
  • 19
   Пи
   питагор
   3 -3
   22:30, 8 юли 2019
   ъм иедно и същу са ва саму чи бсп е дебилнуту дете на бкп ти уж си витеран а ни разбираш усновни нища. къкту двама нъчетени родители могат да имат просту дите така и бкп си руди просто дите демек бсп не чи и бкп са били умни щото повечето са били уфчари напраени за иедна вечер управници ама бсп ги бият пу прустотия ти ги виж саму в пърумай куи съ и жъ ти стане ясну общата къртинъ
  • 20
   Ве
   ВЕТЕРАН.
   2 -1
   10:37, 9 юли 2019
   Слепци са те дето не виждат че в града червен 30 год и кусур не е пипнато нищо и подлагаха французите да направят и те тъпаци излезнаха дето напрайха завод меришещ в града във франция дали завода им е до къщите на хората ама чукондури излезнаха а те тогава всеки вижда ама стиска очите а тука само лаем много и то с фалшиви имена щото всички работите или сте работили за кумоняги или пенсий от тях получаваме излъгани от осигуровки дето са ни плащали и после чакай пари всичко го знаем ама файда Бойко го плюеш ама на пръста не може друг да му стъпи него ще го споменавате по младите както бай тошо

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
  22 фев 2020
  Последни новини