12 °C

Съвременна терапия прави ХИВ вируса непредаваем

Възможно ли е до 2030 година да се сложи край на СПИН? В Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) стратегическата цел е ключовите показатели в борбата с вируса до 2020 година да са 90-90-90 – 90% от хората инфектирани с ХИВ да са наясно със своя ХИВ статус, 90% от тях да приемат антиретровирусно лечение и 90 % от лекуващите се да бъдат с неоткриваем вирусен товар, т.е. да не са заразни. Други цели на програмата са намаляването на годишния брой на новите случаи на ХИВ инфекция с над 75 % и постигането на нулева дискриминация.

Каква е ситуацията у нас?

3050 са регистрираните случаи до момента. 81% са запонати със своя ХИВ статус, 91% от тях са на терапия. България е под средното ниво за ЕС, макар че през последните две години се отчита нарастване на случаите. Регистрираните през миналата година заразени са 311, а от началото на 2019 до момента - 120. 44% процента от ХИВ позитивните са хетеросексуални, 44% са МСМ (мъже, които правят секс с мъже), а 11% са деца. Данните бяха оповестени по време на журналистическия семинар „За свят без HIV“.

Проф. Мария Николова от Националния център по заразни и паразитни болести отбеляза като постижение на ангажираните с проблема имунолози у нас фактът, че в 91% от новооткритите случаи антивирусното лечение започва веднага. Това дава шанс на пациентите да постигнат статус, при който вирусът е неоткриваем или незаразен. Друга тенденция, очертана от водещия ни имунолог, е вдигането на възрастовия диапазон при ХИВ позитивните. Основната част от тях са между 30-39 години, а 20 % от заразените са над 40 години. Това според проф. Николова потвърждава ефективността на антиретровирусното лечение, което значително удължава живота на пациента. Статус "неоткриваем" (незаразен) може да бъде постигнат след 12-месечно лечение.

Елена Биринджиева от неправителствената организация Checkpoint София-Център представи данни от проучване на организацията през 2018 г., според които 5 от 6 души у нас не са се тествали за ХИВ; 1 от 12 души има ХИВ позитивен познат; 9 от 10 не биха живели с ХИВ позитивен; 3-ма от 5 души не биха работили с болен от СПИН, а всеки втори българин се страхува да общува с хора с ХИВ.

Изследването е показало, че българите не са запознати с особеностите на това заболяване. Всеки пети човек у нас смята, че може да се зарази със СПИН чрез кашляне или кихане. Авторите на проучването потвърждават мнението, че съществува стигма срещу ХИВ позитивните у нас.

92-ма души са се тествали в центъра от началото на 2018 година до момента. Най-младият е на 18 години, а най-възрастният на 59. По думите на Елена Биринджиева най-уязвима е групата МСМ (мъже, които правят секс с мъже) на възраст 30-39 години.

Какво показват данните в световен мащаб:

Около 35 млн. души са починали от заболявания свързани със СПИН от 1981 година досега.

Повишената информираност и достъпът до антиретровирусна терапия от 2004 година досега са намалили наполовина смъртните случаи.

Всяка седмица почти 7000 млади жени на възраст 15-25 години се заразяват с ХИВ.

Южна Африка има най-високото разпространение на ХИВ в света, близо 1 на 5 души са заразени.

9,4 млн. души, живеещи с ХИВ, все още не знаят, че са носители на вируса, затова и ООН постави акцента в тазгодишната кампания на UNAIDS върху тестването.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини