Добрият, лошият, злият политик. А нашите? (мъдри мисли)

България е в плен на нечия тъмна страна, не една впрочем. Оставаме все по-малко в тази наша красива Родина, а нарушенията, престъпленията и гласовете на избори се увеличават. Бележат ръст реалните самооценки, като "на последно място сме" по доходи, по здравна грижа, по какво ли не; "на чело сме" по демографски срив, корупция, аборти, смъртност и т.н. Според изследвания периодично излиза, че населението е в голямата си част в депресия или близки до нея състояния. А който му е останал малко акъл в главата, хваща пътя нанякъде и живее добре/охолно/щастливо там. България, в която политици обещават нещо и почти веднага правят обратното, където политици обвиняват политици в корупция и си прощават взаимно малко след това... нашата България. Ние сме доволни от работата си, сред най-доволните в света, според представително проучване напоследък, но колко има работа? От друга страна сме били доста масово депресирани, та може да се каже, че нямаме кой знае какви очаквания от живота въобще, и от политиците си в частност. И нашите партии политически ли действат, или като групировките от близкото ни минало? Политиците ни политици ли са, или бюджетни организации на издръжка на държавата? В цялата тази фрустрация, ето малко древна мъдрост (няма отговори, но може да помогне за връщане към психическото здраве):

Добрият политик води хората си към желаното, лошият спори с тях, злият ги наказва. 
Азиатска мъдрост

Лош управник е онзи, когото народът презира. Добър управник е онзи, когото народът почита. Велик управник е онзи, за чиито дела народът казва: „Извършихме ги ние!“
Лао Дзъ

В страна без закони няма закононарушители. 
Лао Дзъ

Искрените думи не са красиви. Красивите думи не са искрени. Който превъзхожда другите, не влиза в спор — той овладява познанието си и мълчи. 
Лао Дзъ

Когато народът не се бои от властниците, значи очаква друга власт. 
Лао Дзъ

Когато управлява мъдър властник, успехите му се разпростират из цялата страна, а не изглеждат като негови лични; преобразованията му стигат до всекиго, а народът не търси опора в него; никой не изрича името му и всеки се радва посвоему.
Лао Дзъ

Докога вие, невежи, ще обичате невежеството? Докога вие, присмехулници, ще намирате радост в присмеха? Докога вие, безразсъдни, ще мразите познанието?
Притчи. Превод на новия свят на Свещеното писание

Истинската мъдрост вика силно на улицата, надава глас по градските площади. Тя вика по ъглите на шумните улици и по входовете, при градските порти казва думите си.
Притчи. Превод на новия свят на Свещеното писание

Многобройният народ е украшение за царя, а без народ владетелят загива.
Притчи. Превод на новия свят на Свещеното писание

Опасно е да бъдеш прав, когато управляващите грешат.
Волтер (Франсоа-Мари Аруе) 1694-1778 

Лошите управници се избират от добри граждани, които не ходят на избори.
Джордж Джийн Нейтън 1882-1958 

Не е важно как гласуват избирателите, а кой брои гласовете.
Приписва се на Йосиф Сталин (Йосиф Висарионович Джугашвили) 1879-1953 в българското интернет пространство

За тъмната страна четете ТУК. Не е трудно да я разпознаете в нашите (да кажем) политици.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    От
    От запада
    0 -2
    18:55, 26 юни 2019
    Радвам се ,че тази статия е тук.
  • 2
    Gh
    Ghost Navigator
    2 -3
    19:08, 26 юни 2019
    Каква тъмна страна бе нещастници.
    Забравихте ли какво беше през 90-те благодарение на комунистите. Не бъдете толкова черногледи. Не усещате ли че държавата засега върви по правилния път. Всичко ще си дойде на мястото. Много бързате.
    В България мързеливите мрънкат
    • Ha
      haha
      1 -1
      08:28, 27 юни 2019

      Онези бяха тъмна сила и даже не се пребоядисаха в знак на разкаяние. Тяхната гнусота не прави сегашните по-прекрасни или кадърни. Гнус и потрес. Война между институциите, за комисионни, за партийно лидерство, за обществени поръчки, а хората мрат. Айде не ми бичете партийни пропаганди, моля, уважаеми коментиращ другарю с поглед на Чичо Скрудж пред торба с долари.

Последни новини