Скандал с комунизма в учебниците по история, спряха одобрението им

След скандала с новите учебници по история за 10-ти клас просветното министерство замрази временно процедурата по одобряването им.

Според историци и учители уроците за тоталитарния режим са представени некоректно и са пропуснати важни моменти от този период от историята ни.

По заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев издателствата ще трябва да нанесат поправки в учебниците си преди отпечатването им. Самият Вълчев заяви, че в съдържанието на някои от помагалата има откровено провокативни текстове и липсват важни характеристики на комунистическия режим. 

„Има минимизиране на някои факти, недостатъчен акцент върху базови характеристики на периода и на режима. Има също така опит да се даде положителен акцент върху други не толкова съществени елементи”, коментира министърът.

Петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация в новите учебници по история бе стартирана от фондация "Истина и памет". Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Петицията е отворена. Намира се в интернет пространството и всеки може да я подпише. Независимо, че в програмата за 10 клас по история се предвижда изучаването на тоталитарния режим, на техническо ниво този проблем не беше решен адекватно. Представени са няколко учебника, които тепърва ще бъдат одобрявани от МОН. В тях има непълни и несериозно поднесени факти”, заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” проф. Вили Лилков.

По думите му в учебниците по история задължително трябва да бъдат споменати трите фалита по време на комунизма.  „Не може да се премълчи истината за геноцида през първите 40 дни след 9 септември. Тогава биват убити около 30 000 души в България. Младите хора трябва да знаят, че по време на комунизма обществото ни живееше в непрекъснат дефицит”, каза още професорът.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини