Нинова си оттеглила оставката, за да минимизира щетите за партията

"Всичко ще преглътна, няма да позволим да превземат БСП. Всичко ще преглътна в личен план, понесох достатъчно бой. За пръв път аз казвам едно и правя друго. С това, че си върнах оставката, се опитах да минимизирам щетите за партията". Това заяви в студиото на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова, която на вчерашния конгрес на партията върна своята оставка и така спря вътрешнопартийните битки за оглавяване на левицата.

Като причина да оттегли оставката си Нинова посочи, че ако се оттегли от поста, партията ще отиде разбита на тези местни избори. "Вчера никой от опозицията не излезе да говори. Имах два избора - или на инат да си подам оставката. Щеше да последва хаос , разправии, щеше да има опит да бъде овладяна партията от вътре. Другия - да си преглътна егото, обясни мотивите си Нинова.

Тя заяви, че стои зад думите си: "Първият носи отговорност", но преди да подаде оставка не преценила какви ще са последиците за партията. "Стоя зад всяка една дума - първият поема отговорността, но сега ми се наложи първият да минимизира щетите. Опозицията не пожела честно състезание - блокираха всичко", каза тя по повод вътрешнопартийната опозиция.

"На социалистите, на членовете на БСП искам да им благодаря, че не се продадоха", каза Нинова. Тя отказа да назове кои са бизнесмените, пожелали да се месят във вътрешнопартийни дела. Помолена да разкаже подробности, тя даде пример, че делегат, който има кредит, е викан в банката и му е казано какво трябва да прави на конгреса иначе ще има проблеми с изискуемостта на кредита. Подобни действия тя определи като задкулисие, натиск над хората.

Запитана кой се е събирал по ресторанти, по кафенета, тя каза, че още неприета оставката й на конгреса, са се изявили новите кандидати за битката за наследството - спрягаха се 5-6 имена.

"Дадох изход - да се излъчат кандидати, партията да избере по-добрия. Моята грешка е , че не прецених правилно последствията, не се случи да отидем на състезание", обясни тя ставащото в БСП.

По думите й две са причините да не се оттегля сега от лидерския пост в партията. Първата - "започна е търговията за БСП - лобита, групи, бизнесмени да се събират, тръгнаха по структурите, да демотивират хорта, да ги натикат. Виждах как с дни се разсипва това, което правихме през последните 3 години. Не допусках това да стане", каза Нинова.

Като втора причина тя посочи реакцията на членовете на партията и симпатизантите - партията беше една седмица в ступор. Опозицията, беше едно мълчание и ступор. В монета, когато тръгнаха БСП този ступор прерастна в гняв - започнаха декларации, най-притеснителното беше, че членове и цели организации започнаха да връщат партийни книжки - това ме стресира. Няколко структури от страната, членове от Софийската организация - това ме притесни, не ме обърка, каза Нинова за процесите в БСП след като тя обяви, че се оттегля от лидерския стол.

За отношенията й със Сергей Станишев, Нинова обясни, че много пъти е правила опити, за сега не е срещала разбиране - нямаме идеологически различия единственото ни различие е Истанбулската конвенция.

Припомняме, Станшев като лидер на ПЕС приема Истанбулската конвеция, а Нинова като лидер на БСП призова партията си да гласуват срещу ратификацията на документа.

Нинова призна, че със Станишев имат сложни отношения.

Спорът ни е за промяна на статукво. Не е идеологически, не е и поколенчески, каза Нинова. Запитана за думите на Татяна Дончева, че "БСП плаща цената на ерата Станишев", Нинова каза: "плащаме цена за минали грешки. И до ден днешен получаваме упреци за целувката с Местан, за Тройната коалиция - цялата атака беше насочена към миналото. Всичко беше връщане назад. Ще трябва да доказваме, че се променяме. Сега се чувствам в променена ситуация".

Като променена ситуация тя визираше както вътре в партията, така и в съотношението между останалите партии.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Но
    НОМЕНКЛАТУРЧИК
    4 0
    09:43, 17 юни 2019
    за пореден път доказа и показа че е една шафрантия.такива са докато не ги изритат няма отказване. противно същество.милионерка приватизаторка-защитничка на бедни и онеправдани. БОЖЕ БОЖЕ ПРИБЕРИСИ ВЕРЕСИИТЕ АКО ИМАШ ТАЗИ СИЛА.
  • 2
    Ве
    ВЕТЕРАН.
    3 -1
    11:33, 17 юни 2019
    Не тва са алчни подли но се чудя как още хора им вярват след всичко което са направили да сме в това състояния подкрепяйте ги още ама тя знае къде е най голямата грешка тройната коалиция дадоха им земеделие и всичко целувки с Местан кумониз да целува тур Левски и Ботев ако станат да ги видят 50 ще потънат надолу в земята ужас.
  • 3
    Xy
    XYY
    2 0
    11:38, 17 юни 2019
    Дясната ръка на Костов завладя окончателно БСП.
Последни новини