14 °C

На съд за влизане в чужд Фейсбук профил, заплахи и държане на порнографски материали

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 26-годишния А.Б. за извършени от него престъпления по чл. 319а, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, по чл. 319б, ал. 1, пр. 4, пр. 5, пр. 6, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК и по чл. 159, ал. 6, пр. 1, алт. 2 от НК.

Обвиняемият, който живеел заедно със съпругата си и детето им в Кресна, притежавал преносим компютър и бил абониран за доставка на интернет услуга. Той имал добри компютърни познания по програмиране и софтуер и бил добре запознат с различни начини за влизане в чужди профили в социални мрежи и електронни пощи.

През 2013 г. А.Б. започнал периодично да сваля от различни сайтове порнографски материали. Към 13 март м.г. на лаптопа си мъжът държал 21 компютърни файла с подобно съдържание, за създаването на които са били използвани лица, изглеждащи като ненавършили 18 години.

Обвиняемият ползвал интернет мрежата за задоволяване на сексуалните си желания и предпочитания. Той постоянно разглеждал различни профили на момичета и жени във Фейсбук. По неправомерен начин успявал да проникне в профилите им и получавал достъп до техните снимки и видеофайлове. Някои от тях записвал на компютъра си и така събрал множество снимки на голи жени и видеоклипове със сексуално съдържание.

На 30 декември 2017 г. обвиняемият открил профил на 23-годишна жена от Благоевград, успял да получи достъп до него, без разрешение на титуляра, след което влязъл в него. В рамките на 40 минути променил, пренесъл и изтрил компютърни данни в чуждия профил във Фейсбук. Той нулирал и сменил паролата за достъп, променил имейл адреса на профила, изтрил телефонния номер на жената от профила й и пренесъл данни за избраните й приятели. Получавайки пълен достъп, А.Б. блокирал достъпа й до него и се сдобил с нейни голи снимки. Това го мотивирало да опита да я принуди да му изпрати против волята си други такива. В продължение на три дни – от 1 до 4 януари 2018 г., той изпратил на имейла на жената 14 съобщения със заплашителен характер. По този начин искал да я накара да му изпрати нейни голи снимки с посочени от него конкретни указания за вида им. В противен случай заплашил жената, че няма да й върна достъпа до профила й в информационната система и ще публикува всички нейни голи снимки в публичното пространство.

Младата жена не изпълнила исканото, а подала сигнал в полицията. След това той е бил привлечен в качеството на обвиняем и спрямо него е започнало наказателно производство. Предстои то да продължи в съда.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини