Червени спрайтове в небето над Китай

    Всяка нощ китайската организация за наблюдение на метеори (CMMO) следи тяхната активност над Жълто море с автоматизираната камера в провинция Шандонг. Но на 9 юни метеорите са най-малкото, което оптиката регистрира. "Това е лудо", казва Уанг Лей от организацията. Защото заснетото е грандиозна поредица червени спрайтове.

    Спрайтовете са екзотична форма на светкавица. За разлика от обикновените мълнии, които зигзагообразно стигат до земята, спрайтовете остават горе.

    "Нашите камери уловиха спрайтове, които проблясват заедно с метеорите," казва Лей. "Не мога да изразя с думи нашето учудване."

    Изображението по-горе, показва всички метеори и спрайтове, уловени по време на няколкочасовата буря. Има много припокриващи се събития.

    „Този ​​тип спрайт е "медуза" - с ореол, от който кратки, ярки елементи се разпростират в разклонени пипала", казва Оскар ван дер Велде от Техническия университет на Каталония, Испания. "Те са произведени от по-силни, по-импулсивни светкавици."

    Възможно е слънчевият минимум да стимулира спрайтовете. По време на тази фаза на слънчевия цикъл космическите лъчи от дълбокия космос проникват в отслабващата слънчева магнитна защита и навлизат в атмосферата на Земята в по-големи количества, отколкото обикновено. Някои изследователи смятат, че космическите лъчи могат да осигурят йонизиращата "искра", която да предизвика много спрайтове. Ако е така, ще има още червени медузи в небето, тъй като слънчевият минимум се задълбочава.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини