WSJ: Най-страшното в роботизацията е тоталната безработица за младите

Според анализ на изнститута Брукингс, роботизацията е голяма заплаха не за тези, които вече работят. Най-рискова група са младите хора на възраст от 16 до 24 години, които за първи път търсят работа. Това превръща роботите в сериозен социален проблем.

Марк Муро от Брукингския институт на страниците на Wall Strееt Journal посочи коя е главната заплаха от роботизацията. Според експертите, с масовото въвеждане на роботите, без работа ще останат предимно младите. Това превръща роботите в сериозен социален проблем, който няма лесно решение – ако младите хора няма къде да се научат как да работят, то те така и няма да започнат работа, подчертава Муро.

Специалистът счита, че от роботизацията първи ще бъдат засегнати тираджиите и работниците в заводите. Те имат сериозни причини за безпокойство, но от друга страна, тях ги защитават синдикатите и работодателите, има и трудова етика – но всичко това го няма за хората, които за пръв път си търсят работа.

Експертите пресметнаха, че почти половината от текущата работа (49%), която към днешен ден се върши от работниците на възраст от 16 до 24 години, може да се автоматизира и роботизира при сегашното ниво на технологиите.

В САЩ без опит и образование, току що завършилите училище могат да си намерят работа само в местните закусвални или обща работа в магазините. 40% от касиерките и сервитьорите в САЩ са вчерашни ученици.

Но през следващите няколко години 80% от изпълняваните от бившите ученици задачи ще бъдат автоматизирани. Те ще бъдат заменени от онлайн магазини, от новите роботизирани магазини, а за заплащане на закупеното ще е достатъчен само един смартфон.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини