Рок класика

Легендарният кийбордист на Deep Purple Джон Лорд ще изнесе концерт у нас на 1 септември.
Почитателите на английския пианист и композитор, познат с неповторимата си блус-рок Хамънд орган бленда и революционното съчетаване на рок музика с класически и барокови форми, ще могат да се насладят на изпълнението му в Античния театър в Пловдив.
Лорд е най-добре познат от дългогодишната си кариера в легендарната група Deep Purple, а също и във формации като Whitesnake, Пейс, Аштън & Лорд, Артуудс, Флауър Пот Мен.
След като напуска окончателно Дийп Пърпъл, той започва да се занимава с класическа музика и прави композиции и участия с Лондонската филхармония.
Макар че Лорд е съавтор и композитор на най-добрите песни на Пърпъл, насочени главно към хард звученето, интересът му към класическата и камерната музика проличава още в зората на 70-те.
Първото доказателство за това е композицията Deep Purple Cоncerto From Group and Orkestra, изпълнена по време на забележителен концерт на групата в Роял Албърт Хол през 1969 съвместно с Кралския филхармоничен оркестър.
Концертът на Джон Лорд на 1 септември в Пловдив ще открие ежегодния Есенен салон на изкуствата.
Освен Лорд, на сцената ще бъде и Оперното филхармонично дружество на Пловдив, както и трима от музикантите от група Те - Ивайло Звездомиров (бас), Венко Поромански (барабани) и Дарин Василев (китара).
Изпълнението на Джон Лорд пред българските му почитатели ще бъде представено в две тематични части.
Първата включва кавър версии по класики на Дийп Пърпъл, а втората - класическа музика и солови проекти на Джон Лорд.
За своята забележителна кариера великият пианист издава над 50 албума, 20 от които са заедно с Deep Purple, 8 с Whitesnake, както и 10 солови композиции.
Лорд участва в редица странични проекти и записва с големи музиканти като Джордж Харисън, Дейвид Гилмор, Пол Уелър, Робърт Плант и много други.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини