Думата прие закона за руския интернет

Проектозаконът за надеждната работа на руския интенет бе одобрен на трето и последно четене. Това се съобщава на сайта на Държавната дума.

В изпълнение на закна в Русия ще се създаде резервна инфраструктура, която е устойчива на външни заплахи. Информацията, предавана в Рунет, ще бъде криптирана с руски криптографски инструменти. За изпълнението на закона от бюджета ще бъдат предвидени 30 милиарда рубли.

Законът ще влезе в сила на 1 ноември 2019 г. Координацията на инфраструктурата ще бъде отговорност на Роскомнадзор.

Автори на инициативата са сенаторите Андрей Клишас и Людмила Бокова, както и депутатът Андрей Луговой. Законопроектът бе изготвен в отговор на американската национална стратегия за киберсигурност, в която Русия бе поставена сред страните, които организират хакерски атаки. Руската Дума определи стратегията като "агресивна".

Секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев заяви по-рано, че Русия няма да се откаже от интернет, а законопроектът е необходима мярка заради заплахата от изключване на Русия от интернет отвън. Руският премиер Дмитрий Медведев изключи „китайския сценарий“ по отношение на руския сегмент на интернет.

Закопроектът трябва да бъде прокаран в горната камара на руския парламент и да бъде подписан от президент.

Законопроектът за "суверенен интернет" предизвика сред опозицията сериозни опасения за подготвяна мащабна цензура. Той ще задължи интернет доставчиците да осигурят руският интернет трафик да минава единствено през сървъри в страната. Държавните агенции при това могат неограничено да контролират информацията. Качеството на връзката също ще пострада.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини