14 °C

Нов вид ракова „ваксина” учи имунната система да унищожава тумори

Изследователи разработиха нов тип имунотерапия на рак чрез инжектиране на тумори с поредица от стимуланти. Експерименталната терапия привлича вниманието на собствената имунна система на тялото, така че тя може да дойде и да унищожи раковите маси.

Радикално новият подход вече е показал обещаващи резултати при пациенти с напреднала форма на неходжкинов лимфом, който не се повлиява от конвенционалните лечения. В момента новат терапия се тества на различни упорити ракови заболявания.

Резултатът може да бъде описан като превръщане на туморите във "фабрики за ракови ваксини", тъй като привличането на имунните клетки на тялото към раковите е метод, известен като in situ ваксинация.

Изследователи от Mount Sinai в Ню Йорк са разработили новата имунотерапия, разказва ScienceAlert.

На практика получаването на Т-клетка за унищожаване на рак не е просто. От една страна, туморите използват хитър набор маскировки, наречени блокади на контролно-пропускателните пунктове. Това са подписи върху клетъчната мембрана, които казват на имунната система, че това е просто обикновена стара клетка. Имунотерапията блокира тези сигнатури, за да позволи на Т-клетките да си свършат работата. Но не при всички видове рак. Един неизлечим тип рак на кръвта, наречен индолентен нехочкинов лимфом (iNHL) е такъв пример. Т-клетките трудно осъзнават този конкретен рак на кръвта.

Изследователите от Mount Sinai използват един стимулант, за да се повикат дендритните клетки към тумора. Вторият стимулант поставя клетките в действие, насърчавайки ги да представят химически сигнали, наречени антигени на тяхната повърхност - като казват на други части на имунната система какво да търсят.

Инжектирани в тумор с локализирана лъчетерапия за разбъркване, тези два стимуланта могат потенциално да превърнат раковото образувание в агенция за набиране на собствените му убийци.

Терапията е тествама в клинично проучване на 11 пациенти в напреднали стадии на iNHL, където индуцира както антитуморни Т-клетъчни отговори, така и различна степен на ремисия далеч от мястото на "ваксинация".

Това не само е добра новина за пациентите с лимфом, но на теория успехът трябва да е приложим и за други видове рак.

"Подходът на ваксинация in situ има широки последици за множество видове рак," казва Джошуа Броуди, директор на програмата за имунотерапия на лимфома на Mount Sinai.

"Този метод може също да увеличи успеха на други имунотерапии, като блокада на контролно-пропускателните пунктове."

Комбинирането в момента се оценява клинично при пациенти с лимфом, рак на гърдата и рак на главата и шията. Междувременно тестове, включващи самостоятелно ваксина, се провеждат върху индивиди с рак на черния дроб и яйчниците.

Трябва да се извърви дълъг път, преди да добавим този инструмент към арсенала от лечения, които вече се прилагат за справяне с рака. Но има всички признаци, че, можем да очакваме ново лечение за бавно напредваща, но смъртоносна болест, която в момента се счита за нелечима.

Времето ще покаже дали в крайна сметка ще помогне за удължаване на живота на хората в значителна степен. 

Изследването е публикувано в Nature Medicine.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини