Съкровищата на Земята - изложба в НИМ

Изображение 1 от 3

    Изложбата „Съкровищата на Земята“  в Кръгла зала в Националния исторически музей представе изящни артефакти и връзката между природното и културно наследство - за първи път. Тя се реализира съвместно от Националния исторически музей и Националния Музей „Земята и хората“ и вече е отворена. 

    В изложбата са показани древни сечива и уникални артефакти, заедно с  природни кристали на скъпоценни камъни и минерални суровини, използвани от човек от най-дълбока древност. Тя включва над 125 броя минерални образци - най-впечатляващите от постоянната експозиция и непоказвани до момента експонати от фондовете на НМ „Земята и хората“.

    Посетителите ще имат възможност да видят едни от първите метални сечива от Дуранкулак, изработени от самородна мед. Централно разположена в залата ще бъде Архиепископска митра (корона) от Охрид, изработена във Венеция, в началото на XVIII век. Уникалната нефритена плочка за колан, открита през 2017 г. от директора на НИМ, доц. д-р Бони Петрунова при разкопки на нос Калиакра ще заеме заслужено място в изложбата. Красивият художествен предмет от бял нефрит, датиран от XIV век, най-вероятно изработен в Китай, по време на династията Юан е използван като катарама в униформата на воини монголи.

    В изложбата са представени и най-голямото късче злато от България, от района на Етрополе и самородното злато от река Огоста, доказателство за богатството на българските земи. Злато, което е послужило за изработване на уникални изделия още преди 6000 г.

    Сред експонатите от НИМ посетителите ще могат да видят иконата от Охрид „Дванадесетте господски празници“ от ХІІ век и втора половина на ХІV век и Мощехранилницата на Св. Матрона от началото на XVII век.  

    Изложбата „Съкровищата на Земята“ ще представи още кварц от Бразилия, образувани в течение на милиони години в огромни кухини на земните недра, както и природни и обработени образци от диамант, изумруд, гранат, рубин, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, тюркоаз, и др. Сред акцентите са находки от знаменити находища от цял свят - Мозамбик, Пакистан, Зимбабве, Шри ланка, Армения, Русия, Украйна и др. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини