Димитър Маргаритов: Трябва по-сериозен контрол на потребителска защита в цифрова среда

В момента в света има 23 милиарда смарт устройства и очакванията са до 2025 година техният брой да се утрои, съобщава председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той се позовава на данни от проучване на Потребителския интернационал, обединяващ над 200 неправителствени организации в тази сфера от цял свят. Коментарът е по повод започващата днес среща на високо ниво в Париж за обсъждане на бъдещата политика на Европейския съюз в областта на потребителското законодателство, в която една от основните теми е свързана именно с този тип продукти.

„Форумът е важен, тъй като е на вододела на актуалната конфигурация на европейските институции и това, което ще се случи след европейските избори в края на месец май. Би следвало да се направят някои изводи за това, което се случи в последните години в Европа – и като нормативна регламентация, и като правоприлагане, и кои са основните посоки, които трябва да бъдат запазени и занапред“, коментира Маргаритов. Според него особено в последните години европейското законодателство е с високи нива на потребителска защита в цифрова среда. Икато пример посочва премахването на редица несправедливи такси в банковия сектор, в сферата на телекомуникациите, както и с отпадането на редица бариери като блокирането на географски принцип в онлайн търговията, ползването на абонаменти за онлайн съдържание на територията на държавите членки. „Основното предизвикателство занапред ще бъде в сферата на правоприлагането и контрола. Т. е. да се гарантира, че тези достижения ще бъдат практически приложени“, допълва председателят на КЗП. Той казва още, че в момента усилията са насочени към нормативното решаване на въпроса с двойния стандарт при потребителските стоки.

Той отбеляза, че при ползването на смарт устройства наред с административния контрол, полезен е и сериозният напредък в разследването на кибер престъпленията, свързани с потребителската тематика. „Има вече технологии, които много адекватно отговарят на бурното развитие на дигиталния пазар и които позволяват да се достигне до извършителите на подобен тип криминални деяния. Тази тенденция трябва да продължи да се развива, за да има по-голямо спокойствие у потребителите не само, че административният контролен орган ще си свърши работата, когато санкционира подвелия го за техническите характеристики на продукта търговец, а че – ако потребителят съзнателно е направил избор да предостави свои лични данни или част от тях за целта на експлоатация на тези устройства, но тези данни са използвани превратно – този, който го е направил, ще получи своето наказание“, посочва още Маргаритов.

Смарт продуктите ще се разпространяват все повече и повече, ще работят в условия на свързаност и ще имат все по-широко приложение в най-различни сфери, което е от полза за системата като цяло и в помощ на потребителите в ежедневието им. Рисковете са съществували винаги на пазара – независимо дали говорим за смарт или за конвенционални устройства – имало е, сигурно и в бъдеще ще има нелоялни търговски практики. Но адекватността и навременното противодействие на заплахите при развитието на това, което новият жив живот извиква, трябва да бъдат налице, за да могат институциите ефективно да си вършат работата“, казва в заключение Маргаритов.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини