ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти обявиха кандидатите си за ЦИК

ГЕРБ и ДПС обявиха днес кандидатите си за новата Централната избирателна комисия (ЦИК), като управляващата партия подменя над половината от 7-те си членове.

За председател на ЦИК управляващата партия предлага Стефка Стоева - съдия от Върховния административен съд. А за нови членове - досегашния говорител на ЦИК и номинация на БСП в сегашната избирателна комисия Александър Андреев, както и Мирослав Джеров - юрист. ГЕРБ ще подкрепи и кандидатура от неправителствения сектор. Това е Димитър Димитров, предложен от Асоциацията на политолозите, който е главен асистент в Софийския университет, катедра „Политология“.

За членове са номинирани и досегашните представители в ЦИК Георги Баханов, Йорданка Ганчева и  Мария Бойкинова. 

Цветан Цветанов подчерта, че в пленарната зала ще подкрепят кандидатите на БПС, въпреки заявеното отсъствие на левицата по време на предстоящия избор за ръководство на ЦИК:

"За нас няма значение кой ще предложат. Доколкото разбираме вече в публичното пространство се говори за един идеолог, който е в Българската социалистическа партия. Надявам се, че ако БСП имат смелостта да номинират Юрий Асланов, това ще бъде поредният опит за тиражиране на дезинформация", обясни Цветан Цветанов. 

Обединени патриоти излязоха с две кандидатури – за заметник-председател предлагат доц. Таня Йосифова и за член – Бойчо Арнаудов, който и сега е член на Избирателната комисия. "Атака" остана без двамата си досегашни членове – една от които а заместник-председателят на ЦИК Мария Мудорлиева. 

ДПС ще запази досегашните си двама от тримата членове в Централната избирателна комисия и ще внесе кандидатурите на Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за следващ петгодишен мандат, съобщиха за „Хоризонт“ от ДПС.

Отпада Метин Сюлейман, тъй като квотата на ДПС се намалява с един член.

Днес изтича срокът за внасяне на предложения за нов състав на Централната избирателна комисия.

До този час в деловодството на Народното събрание са постъпили и предложенията на „Воля“ и коалиции от партии „Реформаторски блок“, които предлагат досегашните си членове Кристина Цанкова-Стефанова и Ивайло Ивков.

Очаква се БСП да обяви кандидатите си на пресконференция в 14.30 ч.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини