Четири начина да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията е нужен и емоционален интелект. Той позволява да се разберат чуждите чувства, да се управляват собствените и да се изграждат по-здрави отношения. Ето четири начина, които ще ви помогнат да развиете тези способности в децата.

Не се страхувайте да проявявате положителни емоции

Емоциите, това са сигнали, които помагат на околните да разберат нашето състояние и мнение за това, което се случва. С възрастта ние задушаваме себе си, стараейки се да проявяваме сдържаност. За възрастният човек такова поведение е осъзнат избор. Детето не може да контролира емоциите си и само копира родителския модел. Радвайте се искрено и шумно на успехите на детето. Дори и да сте уморени или да имате проблеми в работата, направете усилие да се усмихнете и да прегърнете детето.

Изразявайте собствените си емоции

Хората в различна степен притежават умението да „разчитат“ чуждите емоции, но те не винаги са прости. Понякога в на се преплитат тъга и облекчение, гордост и срам. Изразявайки собствените си емоции и състояния ние помагаме на околните да ни разберат. „В момента съм много ядосан, че си избягал от училище, но най-вече ми е много тъжно. Притеснявам се за бъдещето ти.“, но трябва да бъдете внимателни и да избягвате крайностите. Дори и да сте „разочаровани до смърт“, не трябва да го казвате на дете под тази форма.

Искрено се интересувайте от емоционалното състояние на детето

Децата, които усещат искрен интерес към себе си, са по-открити и мотивирани. Питайки как е минал денят на детето, вие показвате внимание към емоциите му, към това какво то е чувствало в един или друг момент. Постарайте се да разберете преживяванията на детето и да проявите емпатия, дори и случилото се да не е повод за гордост или радост.

Демонстрирайте приемане

Признайте пред себе си, че всички емоциите и чувства на детето имат право на съществуване. И точно това трябва да му показвате. „Да имаш право да ми се сърдиш. Наистина съжалявам. Хайде да поговорим, за това как да оправим тази ситуация“. Социално-емоционалното възпитание помага на детето да развие способности в пет области: самосъзнание, самоуправление, социална осъзнатост, комуникативни умения и умение да се взимат съответните решения. Деца с висок емоционален интелект постигат по-големи академични резултати, по-често сами отиват в университет, изпитват по-малко влечение към вредни навици и най-главното, по-често се чувстват щастливи.

Източник: sroditeli

Коментари в сайта

Последни новини