14 °C

Гигантска инвестиция на Фолксваген в България?

От известно време се говори, че Фолксваген планира гигантска инвестиция в България - близо 6000 нови работни места върху площ от 4000 декара. Има ли България шанс? Ето какво ни каза д-р Митко Василев, управител на ГБИТК:

ДВ: Г-н Василев, последната година беше рекордна в българо-германските икономически отношения. Какви точно са цифрите?

Василев: Това действително е така. Ще го конкретизирам в сферата на търговските отношения. За пръв път беше премината границата от 8 милиарда евро - взаимният стокообмен възлиза на 8,266 милиарда. Това е прираст от над 10% - 2018 спрямо 2017 година. Това е абсолютен рекорд, който досега не сме постигали.

ДВ: При това с плюс за България.

Василев: Така е. Има няколко неща, които са радващи от българска гледна точка. Първо: българският износ към Германия е нараснал с 12,3%, тоест - с 290 милиона евро. Нараснал е и вносът от Германия - със 7,8%. И второто - това, което Вие споменахте: Германия има търговски дефицит с България. Нещо, което се случва за трети път след промените от 1989 година. През миналата година положителното салдо на България в търговията с Германия възлиза на около 320 милиона евро.

ДВ: На какво се дължи това положително салдо, г-н Василев? Какво изнася България за Германия?

Василев: Едно от обясненията е, че в България влязоха германски фирми, които произвеждат тук продукти и услуги, които наемат работна ръка и после изнасят продукцията в Германия. Това вече е български износ, защото става дума за български дружества. За това допринасят такива големи производители като Аурубис, Либхер, Пиринтекс, Сименс и други. Естествено, има и редица малки и средни предприятия, които не са така известни на широката публика, но също дават важен принос. Още повече, че миналата година германските инвестиции започнаха полека-лека да се завръщат в България.

ДВ: Може би в хода на това завръщане скоро в България ще инвестира и Фолксваген. Очаква се решение на Управителния съвет на Фолксваген за строежа в Източна Европа на нова "Mehrmarkenfabrik", както я нарича концернът, тоест - фабрика за няколко различни марки от семейството Фолксваген. Тази фабрика ще заработи през 2023 година и ще произвежда до 300 000 автомобила годишно, пет модела на Фолксваген, Шкода и СЕАТ. Първоначално в играта бяха България, Румъния, Сърбия, Турция, а може би и Северна Македония. Но в момента като че ли - по едни или други причини - България се очертава като фаворит. Такава надежда тези дни пред нас изрази включително и един от лидерите на ГЕРБ. Такова ли е и Вашето впечатление?

Василев: Аз бих желал да е така, макар че - Вие сам го казахте - България се намира в остра конкуренция със своите съседи. Ако тази инвестиция на Фолксваген наистина се случи в България, това ще е един огромен пробив. Говорим за инвестиция в размер на 1,4 милиарда евро, ще бъдат назначени около 5000 служители, плюс 650 инженери - и всичко това на една площ от около 4000 декара. В България две са местата, които досега са предложени: зоната Кремиковци до София и индустриална зона Раковски до Пловдив. Където и да стане това, за България би било голяма чест.

ДВ: И не само чест, но и икономическа изгода.

Василев: Трябва да имаме предвид обаче, че това са автомобили от последно и най-ново поколение, което тотално ще промени ландшафта в страната. Темата е много дискутирана в българските медии и сега се очаква окончателното решение на концерна Фолксваген. Има различни мнения кога това ще се случи: в края на април, през май или пък през втората половина на годината.

ДВ: Българската редакция на Дойче Веле отправи поредица от запитвания към централата на Фолксваген за това кога се очаква решението и какви са рамковите условия, които концернът поставя, но засега от там ни писаха единствено, че решение още няма. И че веднага ще ни уведомят, когато то бъде взето официално. Какви ще бъдат, според Вас, главните критерии, които ще залегнат в основата на решението? Различни наблюдатели, с които разговаряхме, смятат например, че политическата обстановка в Турция и в Румъния в момента като че ли дава някакво предимство на България.

Василев: Кои са критериите, най-добре може да каже самият Управителен съвет на Фолксваген. Ние само можем да гадаем, да спекулираме и да предполагаме. Така че аз бих казал само някои, но подчертавам, че това са само мои разсъждения на глас - аз в никакъв случай не мога да обвързвам мое мнение с решението на германската компания. Естествено, ще има и политически моменти. България има предимството, че е член на ЕС, че обстановката тук е спокойна, че имаме чудесно развитие не само на двустранните отношения, които вече цитирахме. Така че това ще е един комплекс от различни фактори, които ще оказват влияние върху взимането на крайното решение. Не без значение е и какво българската държава (естествено, концернът ще се допита и до другите държави) ще може да предложи като държавни помощи за подкрепа на тази гигантска за размерите на България инвестиция. Защото подобен проект не е бил реализиран в съвременната история на България и това е нещо уникално. Така че предполагам и съм сигурен даже, че българската страна ще направи всичко възможно да предостави добри условия. Естествено, ние трябва да гледаме на нещата от позицията на член на ЕС, трябва да се съобразяваме с тези дадености. Докато Сърбия, да кажем, не е член на ЕС. По политически причини смятам, че България е добро място за инвестицията и ние всички бихме се радвали да привлечем подобен гигант като Фолксваген заедно с неговите поделения.

ДВ: Вие казвате „държавна помощ", но една такава държавна помощ няма ли да наруши правилата на ЕС?

Василев: Аз затова казах, че като член на ЕС ние трябва да се съобразяваме с правилата. Не е добре да се нарушават тези правила, само и само да влезе компанията Х или У. Аз мисля, че България като лоялен член на ЕС трябва да се съобрази с това. Както България, така и останалите държави имат заданието да попълнят един много подробен документ, който се изисква от инвеститора - така наречения Request for Proposal (RFP - искане за предложение, бел.ред.), в който се дават детайли за офертата, която страната може да предложи. Там са включени: държавна помощ, допълнителни обещания в различни области, като например инфраструктура, работна ръка, обучения и много, много други конкретни детайли. От това зависи преценката коя държава какво предлага и доколко ще може да се справи с предизвикателствата. Защото да бъдат заети 5000 работници, и то около София, където безработицата е много ниска - това наистина е едно огромно предизвикателство. И това ще бъде проблем.

ДВ: Нека отново се върнем към конкурентите на България за тази инвестиция - и по-специално към Сърбия. От Ваша гледна точка ще изиграе ли някаква роля фактът, че Сърбия не е член на ЕС и че има с Русия споразумение за безмитна търговия, което може да се окаже в конфликт със санкциите срещу Москва?

Василев: Аз мисля, че това би трябвало да се вземе под внимание, защото е важна съставна част от цялостната картина. Сърбия не е член на ЕС и може би при тях правилата за даването на държавна помощ няма да са толкова стриктни. Сръбската страна може да използва като аргумент и факта, че имат подписано споразумение за безмитна търговия с Русия, но според мен това не касае толкова автомобилите. Това също са част от детайлите, които трябва да бъдат разглеждани.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
19 окт 2019
Последни новини