Настъпва китайската Нова година - на земната Свиня (видео)

Тази нощ настъпва Новата година по лунния календар (5 февруари). Тя ще бъде под знака на земната Свиня, който символизира.избилието.

Новогодишните празненства традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато луната е най-ярка. Някои хора в Китай излизат за цели седмици в отпуска, за да се подготвят за пищните тържества по случай Чун Дзие. 

Това е времето, когато семействата се събират, дори да ги делят стотици километри от дома. Традиционно се обличат червени дрехи. Домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават „щастливи пари“ в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет. Фойерверките са друг древен обичай за китайската Нова година - пращящите пламъци плашат и прогонват злите духове. 

И футболистите от Арсенал поздравяват своите фенове, облечени в традиционни китайски дрехи, на мандарин.

Във второто видео - честване на китайската Нова година в Хонолулу, на Хавай. Там също китайската общност празнува с традиционния танц на лъва, за изпълнението на който на самата лунна Нова година, трупите се готвят и състезават месеци преди това.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини