Безработица под 6% отчита Бюрото по труда

Анализ на Бюрото по труда – Първомай показва, че общината е приключила 2018 година с безработица 5,99% или това са 527 регистрирани безработни.

В сравнение с месец ноември процентът е намалял с 0,6 пункта, а в сравнение със същия период на предходната година - с 3,86.

Увеличава се разликата между безработните жени и мъже. До скоро жените бяха около 55%, а сега те са над 61%.

Само 59 са висшистите, търсещи си работа. 218 са безработните със средно образование.  182-ма са с начално или по-ниско образование, а 68 имат основно.

Най-много са безработните във възрастта над 50 години – 216.

93 са на трудовия пазар повече от една година, а през последния месец на 2018 в Бюрото са се регистрирали 75 човека.

91 са безработните, постъпили на работа с посредничеството на Дирекция „Бюро по труда“ – Първомай през декември.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    34
    345
    11 0
    10:47, 22 яну 2019
    Общината се обезлюдява. Разбира се, че и безработицата ще е ниска.
  • 2
    Лу
    Лудото Коле
    9 0
    11:14, 22 яну 2019
    да кажат какъв процент от младото и трудоспособно население НЕ работи и Не живее на територията на община Първомай?! колко са в чужбина и по големите градове?
  • 3
    Уж
    Ужас
    8 0
    16:05, 22 яну 2019
    Срамота!!! 59 висшиста безработни наравно с тези с основно оброзование. Кога ще оцените съгражданите си с потенциал??? Платена работа само за баджанаци и приятели!
  • 4
    Ше
    Шекеровото Коле
    5 -1
    18:26, 22 яну 2019
    Ми че то тука останаха само пенсии в тоя умрял град и затва няма безработица! Ха ха ха ха ха !
  • 5
    Ел
    Елена Добрева
    8 0
    19:10, 22 яну 2019
    Нищо чудно, че безработицата в общината намалява. Много млади семейства отписват децата си от училище и заминават в чужбина заедно с тях. Дали скоро ще се върнат?! Естествено в Бюрото по труда не водят статистика за това.
  • 6
    Ан
    Анархия
    8 0
    20:17, 22 яну 2019
    Младите са принудени да бягат, тъй като нямат реализация на пазара на труда. Аман от наши и ваши, нагушване нямате! Нека всяка жаба си знае гьола. Кой за каквото е учил! Бездарни началници с никакво или неподходящо образование експлоатират децата ни. Ще бягат разбира се!
  • 7
    Де
    Девойка
    8 0
    08:50, 23 яну 2019
    Срамно, тъжно и без перспективно в този умиращ градец! Кой се интересува от образованост, интелект и знания? Овластените простаци се интересуват от това чии хора сме или от телата ни! Влезте в което искате учреждение , в Общината и пообщувайте с чиновничките! Говоря за тях , защото тях познавам. Вгледайте се в блестящите им от готовност да бъдат метреси очи! Послушайте начина им на общуване с нискочелите им началници и ще се убедите в казаното от мен. В тази срамна действителност можеш да станеш продавачка или келнерка, или най много да се гърбиш над шевната машина за 400 лева. защото мястото на вишистка, е заето от хора без образование. Благодаря! Аз съм млада , с три чужди езика.Ще си намеря работа в чужбина само след месец. Боли ме за този град и неговите млади хора.Х ора обречени на експлоатация, мачкане на достойнство и унижение от случайно попаднали на постове хора .
    • Ан
      Анархия
      5 0
      14:09, 23 яну 2019
      Късмет, девойче! Жалко за града,че губи млад човек с образование и реален поглед над ситуацията. А на всички метреси искам да кажа - добре, че имате сливи за компот, защото сиво вещество не притежавате!
  • 8
    Пи
    питагор
    2 0
    09:08, 23 яну 2019
    сичку си е наред в пърумай. за какво така говорите не знам. Каква образованост искате при положение че нищо не се прави в града. Ето и сайта на ескома иска да пиша грамотно щото откривало некви неразбираеми думи за него и не позволява да използвам буковското наречие което е смешно. Изобщо в първомай всеки има претенции за всичко ти млада девойко като знаеш три езика кой те кара да стоиш в първомай. В първомай и след 200 години няма да има реална работа за човек знаещ три езика ама и ти явно си фантазираш за общината с тия три езика ще те оценят там. Явно не си разбрала от толкова много учене на езици че работата в общината е проста чиновническа работа и ти никога не трябва да се стремиш към нея ако си научила нещо от този живот. Но в първомай и селата е винаги така кметя и кметството са голяма работа те са притегателен център и обект на фантазии гледате как некви чиновнички се фръцкат и си мислите че вършат голямата работа и после егоизмът ви надделява и си казвате абе аз мога по добре сигурно го можеш ама както си писала по горе трябва да се уточни кое. Затова който се чувства много умен просто трябва да разбере че първомай не е мястото в което може и трябва да показва някакъв талант. Вие си мислите че като идете в друг град и ще цъфнете и вържете няма такова нещо във всеки град е така и в цяла българия затова който знае три и повече езика да отива в три или повече страни толкова е просту и илиментарно.
    • Лу
      Лудото Коле
      1 0
      14:43, 23 яну 2019
      Питагоре, девойката е правилно възмутена. Защото ако с тези три езика (абе и един да е или два) тя можеше да си намери достатъчно добре заплатена и мотивираща за един млад човек, работа (не ти говоря да зима турбите с пари, а просто да е добре заплатена) тя нямаше да гони чужбината. Щеше да си е в Пърумай например, зимата да ходи на Пампорово или Боровец, лятото по моретата. За нея - чужбината щеше да е някоя туристическа дестинация, а град Пърумай - работно и семейно място.

      Това ти го казвам, защото ние сме град с НАРАЗВИТ, НЕРАЗГЪРНАТ и най-вече СТЪПКАН икономически и индустриален потенциал. Тя освен шивачка, продавачка или сервитьорка, няма какво друго да е . Съгласявам се обаче, че фактите и направо реалността са на твоя страна - т.е.. - "бягайте навън, спасявайте са", то за жалост си е така
  • 9
    Пи
    питагор
    2 -1
    15:06, 23 яну 2019
    Тува е нурмално коле тия неща още едно време щяха да се случат обаче комунизма ни държеше във затвор и залъгваше хората че правят нещо а те не правеха нищо. Тогава цялата държава беше един голям затвор щото бяхме сол тестис на братушките. Ако още 50-те години имахе възможност да пътуваме мислиш ли че изобщо някой щеше да остане в България обаче естествените процеси не могат да се спрат и ние сме свидетели на това нещо и не мога да разбера защо хората толкова се учудват. Както едно време през комунизма селата опустяха и селяните отидоха да работят в заводите сега хората напускат България щото са свободни и получават повече пари всичко е ясно и точно няма драма.
Последни новини