Започна отстрелът на главни прокурори, Строителите с 20% по-високи заплати. Пресата

24 часа

Започна отстрелът на главни прокурори

Най-рано на 10 юли ще стартира процедурата по избор на нов главен прокурор. Новината съобщава пред "24 часа" Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет.

Битката кой ще наследи Сотир Цацаров бе открита преди часове в петък по най-неочаквания начин. Изключително грозно бе атакуван бившият обвинител №1 и настоящ председател на Конституционния съд (КС) проф. Борис Велчев. Стрелбата дойде от друг бивш главен прокурор - Никола Филчев. Той обвини Велчев в интервю за ПИК, че искал отново да оглави прокуратурата и в това си намерение срещал подкрепата на управляващите. Дори Велчев се опитвал да тълкува погрешно конституцията.

Откъде Никола Филчев стига до това заключение, не е ясно.

Труд

Строителите с 20% по-високи заплати

Заплатите на строителите да бъдат увеличени с 15-20% през тази година, планира бизнесът. Това ще доведе до повишаване на себестойността на квадратен метър жилищно строителство с до 5%, каза изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Мирослав Мазнев. Но дали това ще доведе до нарастване на крайната цена на новите жилища ще зависи от пазара. Сега средната заплата в бранша е 864 лв.

Монитор

Спецакция излови финансисти на международни терористи

Организирана престъпна група (ОПГ) у нас, която финансирала терористи в чужбина, беше разбита при спецакция на ГДБОП и ДАНС, под ръководството на спецпрокуратурата. Това съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев.

Още преди година ГДБОП и ДАНС имали оперативна информация за бандата, която давала парите по т.нар. арабска система хавала. По този начин могат безкасово да бъдат финансирани различни дейности, включително и тероризъм.

Стандарт

Отменена среща на Борисов и Помпео бави сделката за F-16

Срещата между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Майк Помпео, която трябваше да се състои на Световния икономически форум в Давос, пропада. Причината е, че президентът Доналд Тръмп отмени посещението на американската делегация заради липсата на бюджет, което блокира работата на федералното правителство. Заради вътрешнодържавни проблеми на форума в швейцарския курорт няма да присъстват също френският президент и британският премиер. Форумът започва на 22 януари.

Сега

Кметове: 270 000 българи са с отнето право на глас

270 000 българи са с отнето конституционно право на глас след 2016 г., сочат изчисления на Националното сдружение на кметовете на малки населени места. Става дума за промените, които бяха направени в Изборния кодекс и закона за административно-териториално устройство при второто правителство на ГЕРБ. Тогава прагът за образуване на кметство бе вдигнат от 100 на 350 души с постоянен адрес, което пък доведе до назначаеми, а не избираеми кметове в над 1000 селища.

Капитал дейли

Ще получим F-16 на цена като Словакия и Бахрейн

"Има много дезинформация по отношение на цената на самолета ни, предлагани за всяка отделна държава. Мога да ви кажа, че цената на F-16V за България е много подобна на цената за Словакия и Бахрейн."

Това заяви днес мениджърът по международно бизнес-развитие на корпорацията Lockheed Martin Джеймс Робинсън. Екип на отбранителния гигант посети страната ни веднага след гласуването на парламентарното решение за новите изтребители в компанията на бившия главнокомандващ на НАТО ген. Филип Брийдлав. Той е бивш пилот на F-16 с над 2500 летателни аса, екс-ръководител на тренировъчната програма за пилоти на ВВС на САЩ и настоящ консултант в сферата на отбраната.

Дума

Брекзит без сделка ще засегне 90 000 българи на Острова

Излизането на Великобритания от ЕС без сделка ще засегне сериозно живеещите на територията на страната 90 хиляди българи. Ще засегне и пребиваващите британски граждани в България, предупреди Кристиан Вигенин. Депутатът от БСП попита по време на парламентарният контрол дали правителството е подготвило план за действие при различните варианти за Брекзит. По думите му най-тежкият вариант за сънародниците ни на Острова ще е, ако Лондон напусне съюз без споразумение. Има ли готовност правителството да съдейства за по-добра информираност за последствията за българските граждани, обърна се Вигенин към министър Захариева. Той попита още направени ли са оценки за евентуалното завръщане на българите у нас при такава ситуация и предвидени ли са специфични мерки за тяхното посрещане.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини