Асеновград с уникална за страната ни мултифункционална зала на името на Коста Форев

Изображение 1 от 4

    Лентата на новата прерязаха кметът Емил Караиванов и директорът на Градската библиотека Милена Марковска. Благодарности получи дъщерята на художника Ламбрияна Форева, която също като баща си остави част от себе си в новата, уникална за страната ни зала като реставрира стенописите на своя баща и участва в тяхното дигитализиране. След откриването бе прожектиран филмът „Пеещи картини”, посветен на самобитния талант на Коко Форев.

    Реновирането на мултифункционалната зала е част от проекта „Трансформиране на „Стаята на приказките” в „Мултифункционална зала „Коста Форев”, който се реализира от библиотеката с партньорството на Община Асеновград. Идеята за промяна на концепцията на „Стаята на приказките” с цел опазване и популяризиране на културно-историческото наследство се ражда преди три години, а в хода на изпълнението проектът претърпя редица подобрения.

    „Стаята на приказките” е създадена преди повече от 30 години, почти с откриването на новата сграда на библиотеката. Коко Форев оставя своя незабравим отпечатък в нея като безвъзмездно създава уникални композиции под формата на стенописи на едни от най-популярните приказни герои. С течение на времето част от тях бяха повредени, без възможност да бъдат възстановени.

    Работата по проекта премина през няколко етапа – цялостен ремонт на залата и трансформиране от стая на приказките в мултифункционална зала, реставрация на стенописите и тяхното дигитализиране от Ламбрияна Форева. Уникалното в проекта е, че залата ще изпълнява функциите на мини-музей на художника, на място за събития и инициативи в различен формат и на вълшебна кутия, в която „Приказките оживяват” - иновативен проект, свързан със съвременните технологии. С помощта на мобилната технология „Разширена реалност“ всеки приказен герой от паната ще бъде разпознат от специално мобилно приложение, способно да стартира автоматично предварително подготвен видеоклип (анимация) към него, представящ съдържанието на приказката – главните герои и сюжета в рамките на до 3 минути. Библиотеката се е погрижила децата да имат на разположение таблет с въртящ се статив, за да попаднат във вълшебното царство на смесената действителност от оживяващи приказки. Културната институция разполага с детски педагог, който ще помогне на малчуганите да се адаптират към иновацията и да развият интереса към многообразното запознаване с изкуството.

    С помощта на „Разширена реалност” липсващите стенописи ще бъдат виртуално реставрирани.

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини