23 °C

След Големия взрив появата на тежките елементи довела до възникването на живота

Теорията за Големия взрив и въпросът за това как е възникнал животът на Земята очарова учените от десетилетия. Сега нови изследвания на учени от Университета на Западна Австралия (UWA) предполагат, че след Големия взрив нещата са се случили по-различно от приетото в науката в момента.

Теорията за Големия взрив, разработена през 1927 г., се смята за най-достоверното научно обяснение за създаването на Вселената. Тя предполага, че вследствие Големия взрив, в началото, едва 300 хил. години след него, се е образувал водороден газ. Няколко милиона години той изстивал и се скупчвал на места, там се образували първите звезди, и тяхната смърт (свръхнова) след няколко милиона години е довела до образуването на елементите, необходими за възникването на живота. 

Изследователите проф. Снежана Абаржи и Ани Навеш от Училището по математически науки на UWA направиха математически анализ на условията, създадени от супернова.

Професор Абаржи каза, че макар избухването на свръхнова да е бурно, то не е толкова турбулентно и бързо, колкото се смяташе преди това.

"Традиционно се смята, че турбуленцията е механизъм за пренос и акумулиране на енергия, който е довел до образуване на химичните елементи в свръхнова", каза проф. Абаржи.

"Въпреки това нашите изследвания разкриха, че това не е бил турбулентен, а всъщност бавен процес, при  който в отделни точки енергията се локализирала и събирала, което довело до образуването, например на желязо, злато и сребро от атомите, произведени от Големия взрив."

"Констатациите са важни, защото те предизвикват нашето разбиране за теорията на Големия взрив и как се появява животът".

Професор Абаржи казва, че е зашеметяващо да видим сложността на начина, по който може да се е образувала Вселената.

"Човешките същества по същество започнали като водородни атоми и енергия, въртящи се наоколо, за да създадат други химични елементи и тези взаимодействия довели до появата живот", казва тя.

"Възникването на живота на Земята винаги ще ни очарова и ще ни предизвика, оставяйки повече въпроси, отколкото отговори, но това най-ново изследване ни доближава с една крачка до разбирането как сме се появили".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини