Милиардерът Джак Ма се оказа член на Китайската комунистическа партия

Милиардерът Джак Ма е член на Комунистическата партия, твърди официозна медия.

People's Daily –  издание на управляващите в Пекин, разкри членството на Ма в партията като публикува списък на 100 души, които са помогнали за „процеса на реформиране и отваряне“ на страната.

Джак Ма Юн, основател и председател на китайския лидер в електронната търговия Alibaba Group Holding, е идентифициран като член на Китайската комунистическа партия от партийния People's Daily в понеделник.

Ма е представен като член на Комунистическата партия, преди събитие, организирано от правителството в чест на 100-те заслужили предприемачи. Но никога не е признавал този факт публично.

„Под негово ръководство Алибаба се нарежда сред първите 10 глобални компании по отношение на пазарната стойност, превръщайки Китай във водещ играч в международната индустрия за електронна търговия, интернет финанси и изчислителни облаци, създавайки голям брой предприемачи и стартиращи фирми“, коментира избирателен орган в изявление, според доклада.

Други предприемачи, включени в списъка със 100-те заслужили, са например Пони Ма Хуатенг, главен изпълнителен директор на Tencent Holdings, и Робин Ли Янхонг, изпълнителен директор на Baidu. Ма и Ли са вписани като „непартийни“.

Някои подозират мотив зад разкритието. Всъщност всички се питат какво означава това и как да се отнесем към тази информация. От Alibaba Group Holding са отговорили на Reuters, че партийните предпочитания на служителите не влияят на работата на компанията.

„Комунистическата партия очевидно иска да използва популярността му, за да увеличи собствената си“, каза Кокичиро Мио, анализатор в изследователския институт НЛИ в Токио. Мио предполага, че обществената подкрепа за партията намалява, тя все повече прилича на елитна организация, отделена от останалата част от обществото.

ККП има само 90 милиона членове в страна с близо 1,4 милиарда население.

Не е ясно дали 54-годишният Ма е просто редови член или ще бъде повишен в 200-членния Централен комитет, ръководен от президента Син Джинпинг. Не е ясно и дали членува в ККП отскоро или отдавна, но го е пазел в тайна.

Ма е нещо като народен герой в страната си – човекът, който създаде една от най-големите бизнес империи в света от нулата, без да разчита на връзки с комунистическата партия, казва Мио. „Хората може да се чувстват малко разочаровани сега, когато знаят, че Ма е член на партията в края на краищата."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини