На МКС откриха опасни космически щамове бактерии, резистентни на антибиотици

Учени откриха на борда на Международната космическа станция(МКС) бактерии Enterobacter, неколко щама от които могат да зараят хора със слаб имунитет и са устойчиви на антибиотици, съобщи Science Alert.

Микроорганизмите са открити в образци, взети от тоалтната и отсека с тренажори за физически упражнения.

Самият факт, че са там предизвиква сериозни опасения сред специалистите. Попадането даже на първоначално неопасни за хората щамове на МКС може да доведе до опасни последици заради специфичните условия - микрогравитация, космически лъчениа, повишено съдържание на въглероден диоксид и постоянно присъствие на хора.

ДНК анализът на бактериите показал, че геномите на петте щама, открити на МКС, приличат на три земни щама на бактерията Enterobacter bugandensis. Тя предизвиква заболявания при новородени и пациенти с отлабнал имунитет.

"Космическите" бактерии са резистентни на повечето антибиотици, включително цефазолин, цефокситин, оксацилин, пеницилин и рифампин. Освен това имат различна степен устойчивост към другите антибактериални средства.

Пробите са от 2015 г. и няма астронавти, заразени с Enterobacter, така че не изглежда да има непосредствена опасност. Според компютърното моделиране има 79% вероятност те да се превърнат в човешки патоген и да причинят заболяване.

Все още предстои да бъде тествано в живи организми и трябва да се потвърди, че в момента астронавтите не са застрашени от инфекция от тези специфични щамове. Но откритието заслужава по-нататъшно разследване и евентуално откриване на начин обитателите на космическата станция да се справят с антибиотично-резистентни заболявания.

Изследванията са публикувани в списанието BMC Microbiology.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини