Нов скандал от НФСБ: Протестиращите били лумпени и мутри. Преглед на печата

"Дума":

Нов скандал от НФСБ: Протестиращите били лумпени и мутри

Поредно скандално изказване от редиците на НФСБ взриви социалните мрежи днес. След като вицепремиерът Валери Симеонов нарече протестиращите майки "група кресливи жени с уж болни деца", днес депутатът от НФСБ Валентин Касабов обяви, че протестиращите българи са "лумпени и мутри".

Касабов коментира масовите протести в кулоарите на парламента, а думите му бяха заснети от Канал 3. "Вижте за какво става въпрос - кои са и какви са тези, които протестират. Голяма част са лумпени, другата част са мутри", са точните думи на Касабов. После той уточни, че говори за тези, които блокират пъщита и магистрали.

Депутатът продължи да сипе обиди и към майките на деца с увреждания:"Кои са майките?Доколкото знам, малка част от майките са на протеста. Другите ги няма. Други се правят на майки и т.н., които не са."

Хитрино.

"24 часа":

Взривът в Хитрино е станал минути след изключване на контактната мрежа

Контактната мрежа не е причина за възпламеняването на изтеклия газ от пробитата при дерайлирането цистерна №10 край Хитрино. Отворът, който се е получил, е 0,8 кв. м. От него за 39,2 секунди е изтекъл газът.

Това потвърдиха експертите, на които беше възложено да отговорят на допълнителните въпроси към пожаро-техническата експертиза. В Шуменския окръжен съд продължи делото за катастрофата в Хитрино, при която влак дерайлира, а изтеклият газ от цистерна се възпламени. Влаковата композиция от 26 цистерни излезе от релсите на 10 декември 2016 г. рано сутринта. Разруши десетки къщи, загинаха 7 души и бяха ранени 29. На заседанието в четвъртък бяха изслушани пожаро-техническата и и техническата експертиза.

Пред съда експерт, който беше разпитан в телефонна конференция от Софийски градски съд, заяви, че изготвилият експертизата екип допълва и изменя отговора на първия от поставените 9 въпроса към тях. За отговорите на останалите въпроси екипът не намира основание за промяна на заключенията. Експертът уточни, че разпространението на полипропилена става с изключително висока скорост, която може да достигне до 1000 м/сек.

Управление.

"Монитор":

Борисов: Защо протестите се засилват, когато цените на горивата падат

"Не е приятно, особено с темата за майките с увреждания, с които доста поработихме и се разбрахме и за законите, видя се в бюджета има за тях със 150 млн. повече.". Така премиерът Бойко Борисов коментира в интервюто си пред bTV как се чувства, когато от дни чува под вратите си викове "Оставка".

"Имаше едно обидно изказване и затова и ми е мъчно, и ме е яд. Но истината е, че не е приятно. Мисля, че Валери Симеонов осъзна, че тези деца са болни и затова толкова много пари отделяме в новия бюджет. Всички колеги преценихме, че трябва да се извини. Според мен извинението му искрено, затова и му казах, че се вкарахме в тема, която искаме да решим, но вместо това усложнихме. Аз имам коалиционно споразумение с Патриотичния фронт, а друго вътрешно споразумение ги държи заедно.

Яворов.

"Дума":

Общината се отказа да купува къщата на Яворов

Столична община се отказва от намеренията си да купи къщата на Яворов, въпреки че бе заявено, че държавата ще отпусне пари за това. Кметът Йорданка Фандъкова обяви днес, че за момента общината няма да се включи в търга за публична продан на сградата. Защото имало правни казуси, които не са изяснени. Съдебният спор, довел до публичната продан, не е завършил. Последното дело е насрочено за февруари догодина.

Това пък изправяло пред риск всеки евентуален купувач, обясни Фандъкова.

Тъй като става въпрос за голяма сума публични средства, Столична община ще се включи тогава, когато неяснотите бъдат изчистени. Общината има желание да купи къщата на Яворов, но само при ясни условия. "Не можем да купуваме котка в чувал", категорична бе Фандъкова.

Тя увери, че къщата е защитена от надстрояване и присъединяване, както и че частта в сградата за музей на поета е гарантирана.

Болници.

"Сега":

МФ поема финансовия контрол над държавните болници

Министърът на финансите ще отговаря за координацията и хармонизацията на финансовото управление и контрол в лечебните заведения с над 50% държавно и общинско участие, след като вчера кабинетът одобри промени в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор. Според тях лечебните заведения с над 50% държавно и общинско участие се включват към предприятията от публичния сектор, които попадат в обхвата на закона.

Това означава, че директорите на държавните и общинските болници ще бъдат длъжни да прилагат разработените от финансовия министър методически насоки в областта на финансовото управление и контрол, като за изпълнението им ще бъдат "системно наблюдавани" от министъра. Директорите ще трябва и да предоставят на министъра на финансите информация за състоянието на системите за финансово управление и контрол в законовоопределен срок, а в случай че той не бъде спазен, ще бъдат санкционирани с глоба между 500 лв. и 2000 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини