7 °C

Нидал Алгафари се завръща в Първомай, за да представи тетралогията си

Нидал Алгафари ще гостува на Първомай на 18 октомври. Читатели и любопитни могат да се срещнат с него от 18 часа във фоайето на читалище „Св.св. Кирил и Методий“.

Алгафари ще представи книгите си от своята тетралогия -  „Боже, защо Господ лъже?”, „Аллах, милост нямаш ли?”, „Любиш ли ти Бог си” и „Орисани да избираме”.

Познат ни като сценарист, журналист и политически пиар, Нидал Алгафари изненада преди няколко години с първите си две книги. Тогава той гостува в Първомай по покана на кметаАнгел Папазов. На срещата разказа за това как се е родила идеята за първата му книга– от една домашна работа, в която дъщеря му е трябвало да опише защо се гордее, че е българка. Търсейки нетрадиционния отговор, попада на забравени в бита ни български обичаи и образи от далечното минало. Заглавията му подвеждат – това не са теологични книги. Те разказват за севди, за българския фолклор, за преплитането на езически ритуали и нрави и пресъздават налагането на религиозните канони по нашите земи.

На своите критици, които се опасяват, че Нидал Алгафари изпълнява атеистична или ислямска поръчка, той отговаря, че е християнин, приел своята вяра след катахизис – т.е. осъзнато, познавайки добре символите на вярата и приемането на Бог в сърцето си.

Книгите са изчистени от всякакви чуждици, с изключение на турцизмите, тъй като между героите има и мюсюлмани.

По време на първото си гостуване, той се запозна с биографията на изключителния творец Динко Зограф и впечатлен от нея обеща да я вплете в някоя от бъдещите си творби.

Книгите на Нидал Алгафари са налични в библиотеките в Първомай и Дебър. 

Срещата се организира от ОНЧ "Св.св. Кирил и Методий" - Първомай и е от афиша на октомврийските празници.

За тези, които по някаква причина няма да успеят да присъстват, има и резервен вариант – писателят ще гостува на 19 октомври в село Градина.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини