Нови работна и направляваща политико-военни групи за изтребителите

Три държави са отговорили на запитването на Министерството на отбраната за доставка на нов тип изтребител. 

Днес, 1 октомври, изтича предварително обявения срок, в който Министерството на отбраната трябва да получи отговори на запитването за предоставяне на предложения за доставка на нов тип боен самолет.

Отговорили са три държави за четири типа бойни самолети. Официалното отваряне на офертите e днес.

Като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни: CAЩ, Πopтyгaлия, Изpaeл, Итaлия, Гepмaния, Фpaнция и Швeция, пoĸaзвa aĸтyaлизиpaният пpoeĸт нa Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa.

Oĸoлo 1.8 млpд. лeвa щe бъдaт oтдeлeни зa пъpвитe 8 изтpeбитeля, ĸaĸтo и зa нaзeмнo oбcлyжвaнe, oбyчeниe нa eĸипи и 3-гoдишнa пъpвoнaчaлнa интeгpиpaнa лoгиcтичнa пoдĸpeпa.

Cпopeд пpoeĸтa caмoлeтитe тpябвa дa бъдaт пoлyчeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт пoдпиcвaнeтo нa дoгoвopa. Te щe бъдaт изплaщaни нa внocĸи oт 100 дo 300 млн. лeвa в пpoдължeниe нa 10 гoдини.

Междувременно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС) с нов тип изтребители. Тя ще бъде различна от групата, създадена от военния министър Красимир Каракачанов.

Групата е с неясен състав, пише "Капитал". Предстои участниците в групата да бъдат назначени със заповед на Борисов след отварянето на офертите.
Това стана ясно от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков. Отговорът на Каракачанов беше публикуван в петък, 28 септември.

В отговора си към Цонков Каракачанов се позовава на доклада на Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата за избор на нов тип боен самолет. Става ясно обаче и че военният министър е назначил със заповед Политико-военна направляваща група в състав двама заместник-министри и началника на отбраната, която група трябва да проследи процеса на реализация на проекта.

Тази група обаче е различна от работната група, която предстои да бъде назначена от Борисов след приключването на фазата с внасянето на офертите за нови изтребители.

Предстои премиерът да назначи нова "политико-военна група", която ще вземе крайното решение. Групата няма да е задължена да се съобрази със заключенията на действащата досега "съвместна работна група", която има за цел да категоризира предложенията за изтребители спрямо обективни показатели като цена, брой, бойни възможност, продължителност на жизнения цикъл и други.

Действащата досега група ще трябва само да класира офертите по азбучен ред в 14-дневен срок.

След това политико-военната група на Борисов ще депозира своето предложение в Министерски съвет, който пък ще го внесе за ратификация в Народното събрание.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини