Язовирна стена се срути в Лаос (видео)

Изображение 1 от 2

    Стотици са в неизвестност и хиляди бедстват след срутването на язовирна стена в югоизточна провинция Атапеу на Лаос. Шест селища са под вода, гласят първите съобщения на световните агенции. Има загинали, но техният брой предстои да се уточнява в хода на спасителните операции пр това мащабно бедствие

    Кадри, заснети от хеликоптeри, показват местни жители върху покривите на наводнени къщи и лодки наоколо, в които  хора плават в търсене на по-безопасно място. Без подслон са останали над 6600 души. 

    Инцидентът се случва, след като в района е имало проливни дъждове.

    По информация на BBC язовирът е част от водно-електрически комплекс, строежът на който е започнал през 2013 година. Изграждането е било почти завършено, като очакванията са били до края на тази година централата да произвежда ток. Пет милиарда куб. метрa вода са се излели при рухването на стената, съобщава BBC, като показва кадри с къщи под вода почти до покрива. Трудно е да си предсатвим такова количество вода, коментира водещият от студиото.

    Ръководството на южнокорейската фирма "SK Engineering & Construction", която отговаря за строежа, е разпространило изявление, че "планира да помогне за евакуацията и спасяването на жителите в селата близо до язовира".

    Премиерът Тонглун Сисулит е отложил заседанията на правителството и вече се намира в засегнатата област с висши държавни служители, които да оптимизират процеса по осигуряване на облекло, храна, питейна вода и медицинска помощ.

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини