Банките променят едностранно договорите по кредитите от 1 юли. Преглед на печата

Скандалът около даването на българско гражданство е сред водещите теми на петъчните вестници.

"ДПС инициира анкетна комисия в НС за изясняване на изнесените в наши и чужди медии факти и обстоятелства за корупционна схема при придобиване на българско гражданство от чужденци. Това обяви зам.-председателят на ПГ на Движението Йордан Цонев пред медиите в парламента. Инициативата на партията е във връзка с публикации в наши и чужди медии, като например френската "Нувел обсерватьор", в която се посочва, че най-малко един министър и вицепремиер от националистите има замесен в корупционната схема. Към това от ДПС добавят и изнесените публично факти, че 114 издирвани от Интерпол лица са получили българско гражданство. Темата има много важно значение за сигурността. Ето защо ние мислим, че е дълг на българския парламент да проведе такова обследване, коментира Цонев. В подкрепа на искането им от ДПС напомниха: "Вчера вицепрезидентът Йотова каза, че до изясняване на обстоятелствата спира да подписва укази за българско гражданство". В началото на годината пък подобна публикация имаше и в "Ди Велт", където се твърдеше, че България е сред страните от ЕС, които продават гражданство. Тъй като не разполагат 48 подписа за внасяне на инициативата, от Движението започват да търсят подкрепа от другите парламентарни групи, като ще започнат от БСП." - в. "Стандарт".

"Високопоставени държавни служители и най-малко един министър и един вицепремиер са замесени в корупционна схема за придобиване на българско гражданство. Над 114 души, издирвани от Интерпол, са получили български паспорти, а юристи подготвяли документите за кандидатстване срещу суми от 500 до 3000 евро. Това се твърди в разследване на френското издание "Нувел обсерватьор", огласено от ДПС в парламента. Френското издание цитира бившата директорка на "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието Катя Матева, отстранена по нейните думи заради сигнали за нередности. Оттогава била подложена на тормоз и заплахи, включително и че ще бъде уволнен съпругът й, ако не мълчи. "Този трафик се прикрива на най-високо равнище в държавата", твърди Матева, цитирана от списанието. Тя е пращала сигнали за незаконната схема до главния прокурор, до шефове на разузнавателните служби и дори до премиера Бойко Борисов. Никой обаче не реагирал. ДПС поиска да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да провери фактите в публикацията. Депутатът Йордан Цонев съобщи, че ще се търси подкрепа от БСП. Ако тя откаже, ще се търси подкрепа от ГЕРБ. Цонев твърди, че в сряда вицепрезидентът Илияна Йотова е казала, че до изясняването на всички данни и обстоятелства спира да подписва укази за даване на българско гражданство. Пред "Сега" Йотова отрече. "Доколкото видях от данните, които той цитира, става дума за случаи отпреди 2017 г. и преди нашия мандат. Не е вярно, че съм спряла да подписвам укази за получаване на българско гражданство. Постоянно разглеждам такива искания, като се придържам стриктно към действащото законодателство. Когато има непълноти или пропуски в подадените документи, те се връщат и аз наистина отказвам да подпиша указа. Само вчера (сряда - бел. ред.) съм подписала около 200 указа", каза вицепрезидентът. По-късно от президентството разпространиха официална позиция, според която изнесените от ДПС факти се отнасят за периоди преди сегашния президентски мандат." - в. "Сега".

"Вицепрезидентът Илияна Йотова отрича да е преустановено даването на гражданство. "Изнесените по-рано днес от ДПС факти по отношение на даването на българско гражданство, се отнасят за периоди преди настоящия президентски мандат", се казва в позиция на Йотова, съобщиха от прессекретариата на на президентството. "Не отговарят на истината твърденията, че е преустановено даването на гражданство", се казва в позицията. "Подписват се укази за българско гражданство на кандидатите, които отговорят на всички условия в българското законодателство и са представили необходимите документи", казва Йотова. Днес ДПС предложи създаване на временна анкетна комисия за проучване на информация за придобиване на българско гражданство чрез даване на подкупи. Това съобщи депутатът от ДПС Йордан Цонев в Народното събрание, цитиран от "Фокус". Той поясни, че се е появила информация, че над 114 души, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство." - в. "Дневник".

Вестниците проследяват също и темата за миграцията и срещата на върха на ЕС.

"Канцлерът Ангела Меркел заяви днес пред германския парламент, че съдбата на Европа е заложена на карта заради миграционния въпрос, съобщиха световните агенции. "Европа е изправена пред много предизвикателства, но предизвикателството, свързано с мигрантския въпрос, може да е решаващо за бъдещето на Европейския съюз", каза тя, преди да замине за днешната среща на върха в Брюксел. Меркел отбеляза, че ще опита да постигне споразумения с "коалиция на желаещите", ако няма сделка с всички 28 члена на блока. Бъдещата миграция на бежанци, които вече са в ЕС, трябва да се управлява по-добре в рамките на такива споразумения, добави канцлерът. "Един човек, който търси защита в Европа, не може да избира държавата, в която да подаде молба за убежище. Не можем да оставим сами държавите като Италия, които понасят бремето на пристигащите", настоя Меркел. Говорейки необичайно емоционално, тя се опита да спечели на своя страна критиците в собствения й консервативен блок, пише "Ройтерс". В речта си пред парламента тя призова за мултилатерализъм вместо за едностранни действия от страна на отделните страни - членки на ЕС, защото в противен случай "никой повече няма да вярва в системата от ценности, която ни направи силни". Меркел призова за сключване на споразумения за прием на мигранти с африкански страни по модела на сделката с Турция и добави, че с намаляването на броя на мигрантите трябва да бъде върнат по-стриктният имиграционен контрол отпреди 2015 г. Канцлерът каза, че НАТО остава от ключово значение за отбраната на Германия въпреки напреженията в алианса и че Европа трябва да продължи диалога със САЩ за избягване на търговска война." - в. "Дневник".

"България няма да сключва двустранни споразумения за връщане на бежанци, както предлага канцлерката на Германия Ангела Меркел. Това обяви премиерът Бойко Борисов на влизане за заседанието на Европейския съвет в Брюксел вчера. България е в съвсем различно положение спрямо Италия и Гърция - всички бежанци, преминали през България, са регистрирани, обясни той. Според Борисов България не трябва да страда, че за разлика от другите държави на първа линия е изпълнила ангажиментите си и всички преминали бежанци са регистрирани. На заседанието на Европейския съвет отново ще бъде представено българското предложение за пълно затваряне на границите и допускане в ЕС само на бягащи от война хора, както и създаването на бежански центрове извън границите на Европа. Борисов ще постави и въпроса за спазването на споразумението с Турция от страна на ЕС. Българският премиер предлага също да се въведат цветни кодове за бежанската криза с разписано при всеки код по какъв начин действа ЕС. Лидерите от ЕС се събраха в Брюксел на втора среща на върха за пет дни. Основна тема е миграционната политика. ЕС ще се нуждае от 10 хиляди граничари до 2020 г., заяви Еврокомисията. Италианският премиер Джузепе Конте заплаши да наложи вето на заключенията от срещата на върха на ЕС, ако исканията на Италия не бъдат удовлетворени, предаде Франс прес. Той каза, че Италия иска всички думи на солидарност с нея по въпроса за миграцията да се изразят в конкретни действия. Макар че главният приоритет на Германия е да постигне сделка с Италия за приемане обратно на кандидати за убежище, евентуално споразумение с Гърция ще бъде от полза за Меркел, която отчаяно се стреми да покаже, че преговорите с другите правителства може да дадат резултати. Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че е готов да сключи споразумение с Меркел, което да направи по-лесно за Германия да връща кандидати за убежище в други европейски страни..." - в. "24 часа".

"Италия наложи вето на окончателния документ на срещата на върха на Европейския съюз по всички теми от официалния дневен ред, поради разногласия относно решенията върху миграционната криза, съобщава ТАСС. Италианският министър-председател Джузепе Конте заяви, че Италия няма да подпише никакво заключение, докато не бъде постигната договорка по въпроса за миграцията", заяви източник от делегацията на една от страните пред журналисти." - в. "Труд".

"Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Камарата на депутатите на Чехия Радек Вондрачек. Двамата обсъдиха напредъка по ключовите досиета в дневния ред на Европа по време на българското председателство. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов запозна Радек Вондрачек с българската позиция по темата миграция. Министър-председателят заяви, че страната ни показа как успешно може да бъде защитена външната ни граница и да се справи с миграционната вълна. Той ще настоява да бъде намерено съгласие между всички държави-членки по темата с бежанския поток. Бойко Борисов иска незабавни мерки за затваряне на външните граници на ЕС и строг контрол на влизащите, включително и по вътрешните граници. Друго предложение на българския премиер е да бъдат изградени кризисни центрове за прием на бежанци извън територията на Европа. В тях да се прави преглед на молбите и да се определят тези, които имат действителна нужда от закрила. Българският министър-председател смята, че е необходим и анализ на вече пристигналите и намиращите се в Европа мигрантски потоци." - в. "Стандарт".

Ставащото в банковия сектор и кредитирането също са сред актуалните теми.

"Управителният съвет на БНБ предупреди българските банки да внимават с отпускането на нови ипотечни заеми. Последните данни на централната банка показаха, че от началото на годината до края на май само домакинствата са изтеглили нови ипотеки за 1 млрд. лв. - т.е. толкова, колкото за цялата 2017 г. Така общата сума, с която те са задлъжнели към банките, вече е 9,83 млрд. лв., което е годишен ръст от 9,8%. Лихвената статистика на БНБ отчете, че докато лихвите и годишният процент на разходите при потребителските заеми са започнали да се вдигат, то при ипотечните кредити и двата показателя спадат. Това е предпоставка ръстът на ипотеките да продължи и през идните месеци. Централните банкери са отчели и увеличаване с 47% на новоотпуснатите през 2017 г. жилищни ипотечни заеми, при които съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението е над смятаните за здравословни 80%. Затова в мотивите към решението си те посочват, че "са налице особености в динамиката на някои показатели, които изискват повишено внимание". Като такива те посочват ръста на ипотеките и повишението на цените на имотите. Преди два дни в интервю за "24 часа" главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк Оливер Рьогл съобщи, че централните банки в държави от ЕС са започнали да ограничават кредитирането, въвеждайки лимити по отношение на процента на финансиране и съотношението между дълг и доход. Той заяви още, че не изключва и БНБ да въведе подобна мярка. В началото на годината управителят на БНБ Димитър Радев предупреди банкерите да следят внимателно кредитния риск. "Периодите на кредитна експанзия са и периоди на натрупване на потенциал за бъдеща реализация на кредитен риск и поява на нови активи с проблемно качество", заяви тогава той. Въпреки ранното предупреждение БНБ все още преценява, че не се натрупва системен риск, и затова запазва и за третото тримесечие нулево ниво на антицикличния буфер, приложим към кредитни рискови експозиции." - в. "24 часа".

"Банките променят едностранно договорите по кредитите от 1 юли От 1 юли повечето банки в страната ще променят едностранно договорите по сключените потребителски и жилищни заеми в левове. Причината е новият начин, по който трябва да се определят лихвите, след като базовият индекс СОФИБОР спре да съществува. Промяната не би трябвало да се усети от потребителите, уверяват от БНБ. Трезорите, които досега са използвали СОФИБОР, ще го заменят с друг индекс, но без да се повишават лихвите по вече сключените договори. Това задължение бе гласувано наскоро като изричен текст в три различни банкови закона. Няма да се налага и преподписване на сключените преди 1 юли договори за теглене на заеми от граждани и фирми, нито подписване на допълнителни анекси. За новите условия на определяне на лихвите клиентите ще бъдат осведомени писмено от обслужващите ги банки. В момента СОФИБОР, който по неофициални данни се използва в над 80% от всички предоставени потребителски и жилищни заеми, се изчислява от БНБ. Той представлява фиксинг на котировките на необезпечени левови депозити на българския междубанков пазар. Обикновено той е основа, над която се начислява добавка, за да се определи лихвата по заема. Централната банка обяви още преди година, че спира поддържането на индекса от 1 юли т. г. заради влизането в сила на нов еврорегламент, който затяга правилата при определянето на лихвите. Според този регламент всички референтни лихви трябва да се изготвят само от лицензирани администратори, включени в регистъра на Европейския орган за ценни книжа и пазари. Мярката бе предприета от Еврокомисията и Европейската централна банка (ЕЦБ), след като по време на финансовата криза се установи, че много европейски банки са манипулирали лихвените индекси. Така и не стана ясно обаче защо нашата централна банка не е пожелала да получи лиценз за определяне на СОФИБОР. До момента няма подадено заявление в БНБ за лицензиране на администратор на бенчмарк за лихвени проценти съгласно Регламент (ЕС) 2016/1011, отговориха на въпрос на в. "Сега" от централната банка. Няма и издаден лиценз или регистрация от компетентен орган на друга държава, членка на ЕС, за такъв администратор. Преди време интерес за поддържането на СОФИБОР бе проявила агенция "Ройтерс Томпсън", но до момента няма информация за предприети действия от нейна страна. Отново според регламента всяка банка трябва да направи план за действие в случаите, когато използваните от нея индекси се променят съществено или вече не се изготвят. Последните законови промени у нас задължиха банките, които използват СОФИБОР, да го заменят с друг индекс, който отговаря на еврорегламента, или с индикатори, публикувани от БНБ или НСИ. От БНБ съобщиха за в. "Сега", че някои от трезорите са избрали като заместващ индекс след 1 юли да прилагат ЮРИБОР, основния лихвен процент или осреднена лихва на базата на статистиката на БНБ за лихвените проценти по депозитите на домакинствата и бизнеса.

От БНБ отново напомнят, че съгласно националното законодателство към момента на прилагането на плана за действие новият лихвен процент по договора за кредит не може да е по-висок от лихвения процент по договора преди замяната. Още една законова промяна влиза в сила от 1 юли. Ако потребителят реши предсрочно да погаси или рефинансира задълженията си по договора за кредит поради промяна в размера на лихвения процент, произтичаща от прилагането на плана за действия на банката, той ще може да направи това, без да дължи допълнителна такса или обезщетение. В. "Сега" отправи запитване към няколко български банки с какво ще заменят СОФИБОР. От една от най-големите банки - Уникредит Булбанк, отговориха, че по всички съществуващи кредити прилаганият до момента индекс ще бъде заменен от "Осреднен депозитен индекс", за който има налична котировка на СОФИБОР. Всички клиенти ще бъдат уведомени за промяната с писмо на посочен от тях последен адрес или чрез алтернативни канали - онлайн банкиране, email адрес. От 1 юли ОББ ще използва Референтен лихвен процент (РЛП) на банката като база за изчисляване на кредитите в левове. Всъщност по кредитите за физически лица ОББ е започнала да прилага посочената база от април тази година. Формулата, по която се изчислява РЛП, включва публични индикатори, изчислявани и определяни от БНБ, като лихвен процент по салда по депозити с договорен матуритет и репо-сделки над 1 ден до 2 г., както и овърнайт депозити." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини