Новите правила за личните данни затрудниха болници и банки. Пресата

Промени.

"Сега":

Новите правила за личните данни затрудниха болници и банки

Още в първия ден от действието на Новия регламент за защита на личните данни, у нас възникнаха проблеми. За затруднения сигнализираха лекари и пациенти, предаде Дарик. В някои здравни заведения прегледите се бавят, заради попълването от пациентите на декларации, че са съгласни болницата да ползва личните им данни.

В Националната кардиологична болница са поискали от пациент от провинцията първо да дойде лично да попълни декларация за съгласие да се ползват личните му данни, след което ще му насрочат час за друга дата, което означава да пътува до столицата отново. Новите по-строги правила за защита на личните данни свариха неподготвени и някои банки, където за да извършиш превод или плащане, също трябва да попълниш лично декларация за ползването на личните ти данни. Според банкови служители такава декларация ще се попълва и при всяка следваща операция.

Средства.

"Монитор":

7.9 млн. лв. държавни средства отиват за намаляване на безработицата

7.9 млн. лв. държавни средства отиват за намаляване на безработицата, съобщиха от социалното министерство. Разпределението на финансите се извършва по области на база на средногодишното равнище на безработица през предходната година.

Работодателите (областните и общинските администрации) и партньорите ще се включат в изпълнението на програмите със средства в размер на около 234 хил. лева. Те ще бъдат насочени към финансиране на материалните разходи и обезпечаването на разкритите работни места.

Заетостта ще се осъществява в дейности с местно значение, като поддържане и опазване на паметници на културата, училища, детски градини и читалища, облагородяване и почистване на детски площадки, паркове, алеи и места за отдих, поддържане на пътища.

Визита.

"Сега":

Папа Франциск е обещал да посети България през 2019 г.

Папа Франциск е обещал да посети България, вероятно през 2019 г. Това обяви премиерът Бойко Борисов след аудиенция при Светия отец във Ватикана, предаде БНР.

"Решихме, макар и трудно, настоявах много да посети България. /.../ Ще говорим и със Светия синод, всички да знаят. И догодина обещаха да мислят заедно с държавния секретар Паролин, който, знаете, беше в София, добър наш приятел./.../ да подготвят догодина едно такова посещение, тъй като най-малко им трябват пет месеца да подготвят посещението на папата", заяви Борисов.

Според премиера визита на папа Франциск у нас би допринесла за задържане на вниманието към евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. "Да не пада темата за Западните Балкани.

Удар.

"24 Часа":

Задържаната пратка хероин на "Капитан Андреево" била за над 12 млн. лева

Рекордна за последната година пратка от 191,220 кг. хероин на стойност 12,415 милиона лева е разкрита и задържана от митничари на пункта с Турция "Капитан Андреево". Случаят бе обявен на съвместен брифинг на директора на Агенция "Митници" Георги Костов, главния секретар на МВР Младен Маринов и зам.-окръжния прокурар на Хасково Дарина Славова, предава БТА.

Това е станало на 23 май сутринта на входно трасе на тежокотоварни автомобили, съобщи Георги Костов. Тирът с турска регистрация с водач 61-годишен турски гражданин по документи е превозвал керамично лепило теракол от югоизточната ни съседка за Белгия, като товарът е бил окомплектован с апарати за механотерапия за Холандия, уточни Костов.

По негови думи при започване на обработката на камиона е сработил рисков профил, заложен от МВР.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини