Над половината българчета учат с видеоклипчета. Преглед на печата

Външнополитическите активности на страната ни продължават да са сред водещите теми на всекидневниците.

"Посещението на премиера Борисов в Украйна приключи днес с откриване на паметна плоча на Димитър Пешев на едноименния площад в украинската столица, предаде БНР. На церемонията в Деня на Киев премиерът подчерта, че България е единствената страна, спасила всичките свои евреи... Площад в Киев носи името на Димитър Пешев по инициатива на Българското посолство. През март Киевската рада взе решението да увековечи името на човекът, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи.
С церемонията приключи посещението на българския премиер Борисов в Украйна. Той се срещна с президента Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман..." - в. "Сега".

"Киев почете спасителя на българските евреи
"България е единствената държава, която е спасила всичките си евреи - над 50 000. С това ние показваме на Украйна и на света колко хуманен и силен е бил българският народ в едно мракобесно време, когато защитава своите евреи", заяви министър-председателят Бойко Борисов. На церемонията в украинската столица присъстваха премиерът на Украйна Володимир Гройсман, кметът на Киев Виталий Кличко, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланик Микола Балтажи и посланик Красимир Минчев..." - в. "Труд".

"В украинската столица Киев бяха официално открити площад и мемориална плоча на името на Димитър Пешев. Инициативата за кръщаването на площад в Киев на името на Димитър Пешев е на посолството на България в Украйна... Борисов разказа, че бабата на премиера на Украйна Гройсман е оживяла по чудо през Втората световна война. "Всички са били разстреляни, тя се спасява, а сега внукът й е премиер на Украйна", обясни той и честити на присъстващите празника на града. "Днес почитаме паметта на изтъкнатия хуманистичен и политически деец Димитър Пешев в сърцето на Украйна", каза премиерът на Украйна Володимир Гройсман. "Днес честваме както Денят на Киев, така и стореното от Димитър Пешев. Ментално, исторически и географски сме европейци, затова искаме и градът, и държавата ни да станат европейски", заяви кметът на Киев Виталий Кличко. Той отбеляза, че общата задача на Украйна и България е да се постигне европейския стандарт на живот. Мемориалът се намира в централната част на града в близост до Ботаническата градина, Олимпийския стадион и Националния киевски университет "Тарас Шевченко". Инициативата е на посолството на Република България в Украйна..." - в. "Стандарт".

В. "Дневник" цитира енергийния министър Теменужка Петкова за посещението на премиера Борисов в Русия:
"Имаме стратегическо партньорство както по отношение на доставките на природен газ в България, така и на електроенергетиката, на атомната енергетика. Така че нашата комуникация и този тласък е даден много отдавна. Това, че е даден тласък, беше заявено от президента Радев. Разбира се, всяка една подобна визита, всеки един такъв повод за контакт, за комуникация е важен и всеки един тласък е добре дошъл. Но аз смея да твърдя, че такъв тласък имаме и той не е от вчера и от днес. И резултатите от този тласък са налице през последните няколко години", заяви Петкова. По думите на енергийния министър се работи още от предишния управленски мандат на Борисов много активно по изграждането на газоразпределителен център на територията на България, за което има подкрепа и от Европейската комисия. Вариант е в този център източник да бъде и руският природен газ. "Разбира се, наред с природния газ от каспийския регион. Надяваме се съвсем скоро да се сбъдне една наша мечта и в дълбоко Черно море да бъдат открити залежи на природен газ. Работим, разбира се, и по и изграждането на интерконектора със Сърбия, един изключително важен проект, и интерконектора с Румъния, който вече е факт", коментира още Петкова. Според нея на предстоящата среща между премиера Борисов и Владимир Путин водеща тема ще бъде енергетиката, като по думите й руските партньори "имат ясна визия за изискванията на Европейската комисия" във връзка с енергийните проекти..." - "Дневник".

"Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва в Съвета "Външни работи", който ще се състои на 28 май в Брюксел, съобщава МВнР. Съветът ще обсъди ситуацията в Иран и споразумението за ядрената програма на страната в контекста на последните развития след решението на САЩ да се оттеглят от него. Тези разговори са продължение на обсъжданията на лидерите на ЕС в рамките на неформалната им среща в София на 16 май, на която те постигнаха единодушно съгласие, че ЕС няма да се откаже от споразумението, докато Иран продължава изцяло да се придържа към него, се посочва в съобщението. Министрите ще обменят мнения за резултатите от Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която се състоя на 17 май в София. Те ще обсъдят актуалната обстановка в Северна Корея и в Йемен, както и ситуацията във Венецуела след президентските избори в страната от 20 май. На работен обяд първите дипломати на 28-те страни от ЕС ще дискутират последните развития на ситуацията в ивицата Газа. Министрите ще обсъдят положението в Демократична република Конго след заключенията на Съвета от 11 декември 2017 г. и в контекста на планираните в края на годината избори в страната..." - в. "Дневник".

"Предложеният нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от финансови рискове, свързани със слабости в правосъдието, "вече предизвиква доста противоречия в Европейския парламент, ще предизвика и много такива в Съвета на ЕС. Аргументите в подкрепа на подобна идея са ясни, но истински важни се оказват аргументите против. Те са чисто практически и политически". Това заяви в интервю за "Дневник" българският евродепутат Андрей Новаков (Европейска народна партия; ГЕРБ). През април той бе избран за главен преговарящ по основния регламент за европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020 г. В началото на май Европейската комисия представи предложението си за нов многогодишен бюджет на ЕС за периода 2020-2027 г. В предложението има редица новости като спиране на еврофондовете за страни със слабо правосъдие, намаляване на средствата за някои от традиционните политики на ЕС (кохезионна и селскостопанска) и повече средства за сигурност, отбрана и иновации. Комисията предлага финансирането на общата селскостопанска политика и на политиката на сближаване да се намали умерено - и за двете политики с около 5%, - за да отразява новата реалност на съюз с 27 държави. "Нека да си представим, че този регламент влиза в сила от утрешния ден. Непосредствените му адресати са държави в Централна Европа, в някои от които назряват евроскептични настроения. Разпоредбите на регламента предвиждат спиране на европейско финансиране при дефицити в принципа на правовата държава. Тогава се случват три неща: подсилват се аргументите на антиевропейската реторика на местно ниво; биват наказвани бенефициентите на кохезията - общини, бизнес, млади хора; антиевропейските настроения ще се отразят пагубно на резултата от европейските избори с основни победители крайните популисти и евроскептици", коментира Новаков. По думите му трябва да се търси златната среда между опазване ценностите и принципите на Съюза и избягване на непоправими щети. "Просто трябва да потърсим други начини. Що се отнася до България, не съществуват никакви рискове от попадането ни в обхвата на регламента", допълва още евродепутатът, имайки предвид предложения принцип за пари срещу законност..." - в. "Дневник".

Вестниците в понеделник отделят място и на темите, свързани с образованието.

"Т. Теодосиев: Ученик в 9-и клас трябва да е прочел 1000 книги Децата са все по-неграмотни и на това трябва да се противодейства. Това обяви в предаването "Тази неделя" по Би Ти Ви популярният преподавател по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев. За висок коефицент на интелигентност е необходимо един ученик в девети клас да е прочел поне 1000 книги от по 600 страници и да се е занимавал с точни науки, но не само с математика, обяви Теодосиев. Теодосий Теодосиев беше част от българската делегация при папата за 24 май. "Папата е изключително скромен и въздържан човек, има изключителна власт, но не злоупотребява с нея. Стреми се да се върне към изворите на християнството - нещо много важно", коментира учителят. По думите му светът няма нужда от хиляди пъти унищожение, в което се надпреварват държавите, а от един път спасение. Той се опасява от това хората да не си организират един "Армагедон" сами. Теодосиев има дъщеря в първи клас - Йоанна, надява се тя освен умен да стане и разумен човек." - в. "Сега".

"Над половината българчета учат с видеоклипчета Младите не са спрели да четат, просто го правят на електронните си устройства. Картинната информация се усвоява 60 хил. пъти по-бързо и остава в съзнанието по-дълго Над 60% от учениците ни гледат видеоуроци и търсят материали в интернет, за да се подготвят за училище. В същото време 20% от родителите се доверяват на тези материали, а 44% дори са платили за онлайн помагала. Една четвърт от родителите смятат, че видеоуроци и онлайн материали трябва да се използват и в класните стаи. Това показва изследване на образователен портал от 2015 г., обхващащо 1442 български ученици и родители. Въпреки широко разпространеното мнение, че технологиите отдалечават днешните деца от четенето и ученето, те не бива напълно да се заклеймяват. Когато става въпрос за възприемане на информация и усвояване на някакво умение, младите предпочитат да изгледат видео със синтезирано поднесени данни или показани инструкции. В ютюб може да се намери клипче с указания за почти всяко едно действие от ежедневието като например как да си поправиш нещо вкъщи, да си разглобиш телефона, как да рисуваш, да се целуваш. Тази тенденция се пренася и в училищата, най-вече в чужбина, но малко по малко и у нас и е причина учениците да постигат все по-добри резултати. Вече е доказано, че си има съвсем научни причини за това. Мозъкът реагира на визуалното представяне 60 хил. пъти по-бързо, отколкото на текста или всякакъв друг вид учебен материал... В ютюб има клипчета с напътствия за всякакви действия от ежедневието ни. Всъщност 90% от информацията, която мозъкът ни възприема по принцип, е визуална. Клипчетата в ютюб са перфектен начин за развиване на конкретно умение, защото демонстрацията дава много по-ясна представа какво трябва да се направи. Така нещата стават по-малко абстрактни..." - в. "24 часа".

"На 27 май с изпити по немски и по испански език започна втората кандидатстудентска сесия за учебната 2018/2019 г. на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Кандидатстудентският изпит по немски език е писмен с продължителност четири часа. Състои се от тест (А и Б), с които се проверяват лексическите и граматическите знания; текст за четене с разбиране; съчинение, свързано тематично с текста за четене с разбиране (дължина 200-220 думи); превод от немски на български език (около 1500 знака). Конкурсният изпит по испански език се провежда в рамките на изучавания в средното общообразователно училище лексико-граматичен материал, разширен до активното владеене на около 8000 думи и изрази, което предполага допълнителни самостоятелни занимания и четене на оригинална литература. Целта на изпита е да се проверят езиковите знания и умения на кандидат-студентите. Изпитът се състои от следните елементи: разбиране при четене, лексикални и граматични задачи към текста за разбиране, текст с пропуснати думи, граматични упражнения и съчинение. Максималният брой точки е 100. Времетраенето на изпита е около 120 минути." - в. "Стандарт".

Добротворчеството също намира място на страниците на вестниците.

"Ученици събират пари, с които да бъде купена протеза за класната им, след като тя загубила единия си крак при пътен инцидент. 37-годишната учителка Златка Анастасова била пометена от 19-годишен шофьор, докато чакала да пресече на пешеходна пътека в София. За протезата са нужни 50 000 лв., а до момента са събрани половината пари, съобщи Нова тв. От същия клас е и момчето, което преди няколко дни бе блъснато на околовръстния път от друг шофьор, който избягал след инцидента. Заради кататстрофата той пропуска бала си и матурите. "Трудно е. Сякаш някой ни е урочасал. Ние ме първият й клас. Тя ни гледа като деца. Затова искаме да помогнем за събирането на средствата за протезата", разказа един от учениците на Анастасова." - в. "24 часа".

"Граждани се заеха сами да чистят кътчета край брега Доброволци почистиха през уикенда езерния плаж във варненския квартал "Аспарухово", както и пространство под Аспаруховия мост. Районът е замърсен от години. Кампанията протече под мотото "Чисто море, чиста храна, здрави деца, щастливи хора" и не бе организирана от институции, а изцяло от граждани, които искат да живеят сред по-добра жизнена среда. Местното районно кметство помогна с извозване на отпадъците. Подготовката протече изцяло в социалните мрежи. Макар че интерес към събитието заявиха много повече хора, отколкото реално се стекоха да чистят, бе свършена доста полезна работа. Пак през уикенда граждани почистиха и устието на Камчия..." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини