Уволнение по имейл – кога и как ще може да се случва

Уволнение по електронната поща. Това позволява на работодателите нова наредба, приета от правителството. Тя предвижда трудовите досиета да станат електронни. Промените засягат около 200 000 фирми. Идеята е да се улесни връзката работодател – служител. Това означава, че заповеди, болнични, молби за отпуски ще се подава през компютър. Има обаче и подводни камъни. Все по-често ще трябва да проверяваме електронната си поща, за да не се окаже, че сме уволнени, например. Хипотезата е напълно възможна, но не е толкова лесно, колкото звучи, посочва NOVA.
 
Ето няколко важни подробности:

На първо място, това ще е възможно само, ако се съгласим да получаваме електронни документи, вместо хартиени.

На второ място, работодателят трябва да обяви кои документи стават електронни и това задължително трябва да е записано в договора или в анекс към него.

И още –   за всичко това е нужен електронен подпис, а той струва пари. Разходите пък ще бъдат за сметка на шефовете. Дигитални трудови досиета или нова ера за българския бизнесът.

„Аз лично бих се възползвал от това нещо. Няма да се налага да ходиш в офиси, просто всичко е онлайн. Ще улесни системата“, на мнение е програмистът Филип Иванчев.
 
„Ние бихме искали с инспекцията по труда да общуваме онлайн, както общуваме и с данъчните. Искаме всичко да е онлайн. Аз също съм човек, искам същите права като служителите“, коментира Елена Онбрайт, директор на фирма за маркетингови проучвания.
 
Това обаче ще се случи само със съгласието на служителя и само с електронен подпис. Всички разходи ще са за сметка на шефовете.
 
„20 лв. е електронният подпис. Какво му е сложното?”, чуди се Елена Онбрайт, директор на фирма за маркетингови проучвания.

Възможно е обаче сред добрите намерения да се появят и правни абсурди.
 
„Ще възникнат въпроси – има ли го договорът, няма ли го договорът, макар и разписан от двете страни“, обяснява Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.
 
Не е изключен и вариант, при който да получим на пощата си заповед за уволнение.
 
„В практиката ще се наложат интересите, а не волята на нормотвореца и е възможно да получите не имейл с текст: „Уволнен си!”, а документ – акт за прекратяване, който да получиш с електронен подпис“, коментира Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.
 
Последната дума е на служителите. Във всеки един момент те могат да поискат хартиен вариант. Това на практика обезсмисля процеса, категорични са от бизнеса. За да няма правен хаос, синдикатите предлагат да се започне с малки стъпки –  електронно да получаваме само заявление и графици, например.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини