Трудовото досие влиза в електронен формат на съхранение

Работодателите, които желаят, вече могат да създават и съхраняват документите от трудовото досие на работниците или служителите си в електронен формат. Възможността е регламентирана в новата Наредба за вида на електронните документи и изискванията към тяхното създаване, съхраняване и размяна. Един от важните моменти е, че документите, създавани от работодателя, задължително ще се подписват с квалифициран електронен подпис.

Наредбата поставя и специфични изисквания към информационната система на работодателя. Идеята е да се  гарантира целостта и проследимостта на информацията, която постъпва в нея. Изисква се информационните системи да не позволяват случайно или незаконно унищожаване на документи и данни и да не се допуска неправомерен достъп, да са защитени достатъчно добре и  личните данни на работниците и служителите.

За размяна на електронни документи между работодателя и работника или служителя ще се изисква изрично съгласие на работника или служителя, като то може да бъде оттеглено по всяко време.

Изпращането и получаването на електронните документи ще се извършва чрез услуга за електронна препоръчана поща, предоставяща възможност за доказване на връчването на всяко съобщение. Всички разходи за размяна на електронните документи ще са за сметка на работодателя.

Запазва се възможността документите в трудовото досие да се създават на хартия, като се гарантира, че работниците и служителите могат да подават документи на хартиен носител при изградена информационна система на работодателя.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини