Негодните пестициди са национален проблем

Ивелина Василева предупреди, че наличието на негодни за употреба пестициди в страната е национален проблем.
"В момента има 323 склада за съхранение на пестициди у нас, в 288 от тях е установено тяхното наличие, като общото им количество е 4900 тона", обясни на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде БТА.

Тя и вицепремиерът Томислав Дончев дадоха разяснение за проекти, финансирани по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, за обезвреждане на излезли от употреба пестициди и временно съхранение на опасни отпадъци от бита.

Дончев обясни, че има пълно договаряне на всички средства по програмата - 76 млн. швейцарски франка. За проекти за "Околна среда и инфраструктура" са предвидени над 32 млн. франка.

По думите на Василева окончателно са одобрени два проекта. Единият е за екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита - за над 23 млн. франка. Другият е за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от бита - за над 8 млн. франка.

Василева коментира, че с реализирането на първия проект ще се постигне 100% обезвреждане на пастицидите, намаляване на броя на складовете и предотвратяване на заплахата за околната среда и населението.

"Намаляване на здравните рискове за населението и подобряване на качеството на живот ще се постигне и с реализирането на втория проект", каза още министърката.

При него пилотни общински центрове за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци ще се разработят в Съединение, Левски, Созопол, Разград и Шумен.

На представянето на програмата стана ясно, че софиянци ще се возят в 28 швейцарски трамвая втора употреба.

"Това не е само инвестиране на средства, а реално сътрудничество", обясни посланикът на Швейцария Денис Кнобел.

Хуго Бругман, ръководител на отдел "Принос към разширяването на ЕС" в Държавния секретариат по икономически въпроси на Швейцария, коментира, че, през декември приключва петгодишният период на сътрудничество и искат незабавно започване на следващия период с последните съгласувани проекти.

Подготвят се проекти за сътрудничество между научно-изследователски институти, между българския и швейцарския Червен кръст, за развитието на "зелените" обществени поръчки в България и въвеждането на дуалното обучение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини