21 °C

Стивън Кинг: От какво се страхува писателят?

Блестящите хорър истории на световноизвестния писател Стивън Кинг смразяват кръвта на читателите, но и той има своите страхове, които могат да го побъркат. Може би е трудно да си го представим, но Краля на ужасите също се страхува, разказва сп. Story.

Първият му страх е от смъртта. Още шестгодишен става свидетел на кошмар – един от приятелите му е разкъсан от влак. Преживява дълбок шок и дълго време отказва да излиза от къщи. Парадоксално, но именно този период дава първата искра на интереса му към писането. Намира на тавана стар кашон с книги на баща си (който напуска семейството, когато Стивън е на две години) – хоръри и фантастика, и те го очароват.

Година по-късно момчето започва само да съчинява истории със стремежа да надмине баща си, който не само четял, но и пишел. Може би заради дълбоко вкоренения си страх от смъртта Кинг цял живот изпълнява и определени ритуали преди лягане, смятайки, че му помагат да се събуди на следващата сутрин.

Задължително измива не само зъбите си, но и ръцете си. „Нямам представа защо го правя, но това ме успокоява“, казва той. Проверява дали възглавниците са поставени по точно определен начин – отворите на калъфките винаги трябва да сочат навътре към леглото.

Кинг има и фобия от осакатяване, която се появява след катастрофа през 1990 г., която променя живота му. Една вечер той, вече получил световно признание, тръгва на своята обичайна разходка по тъмно покрай пътя. Насреща му се задава син ван, шофьорът не го вижда и го блъска. Кинг оцелява, но с множество травми – белия му дроб е пробит, има фрактури на краката, разкъсване на скалпа, счупено бедро... Костите на единия му крак са толкова раздробени, че лекарите обмислят ампутация, но все пак успяват да го фиксират с шина. След 5 операции и месец в болница писателят се завръща у дома, но болките са трудно поносими.

Третият страх на Кинг е да не се върне някой ден отново към алкохола и наркотиците. Той посяга към тях по времето, когато пише романа „Сияние“. Сюжетът е как алкохолизиран писател решава да се кандидатира за пазач на хотел в Скалистите планини, който през зимата не приема гости, за да донапише на спокойствие романа си. Джак Торънс пристига там със семейството си, но започват да се случват странни неща, той губи контрол над разсъдъка си и посяга на жена си и сина си. За да успее да „влезе“ в главата на своя герой, Кинг започва да пие, а по-късно посяга и към дрогата. Затъва все повече и повече, докато не се намесва жена му Табита, която му поставя ултиматум – ако не започне да се лекува, ще го напусне. И той успява да се вземе в ръце.

Последното, което ужасява Краля на ужасите, може би не по-малко от другите му страхове, е да не спре да пише. Какво би станало тогава? Кинг не знае – може би ще се побърка или ще умре, казва той. В крайна сметка именно писането е това, което му помага да преодолее най-трудните моменти от живота си.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
19.09.2019
Последни новини