Стивън Кинг: От какво се страхува писателят?

Блестящите хорър истории на световноизвестния писател Стивън Кинг смразяват кръвта на читателите, но и той има своите страхове, които могат да го побъркат. Може би е трудно да си го представим, но Краля на ужасите също се страхува, разказва сп. Story.

Първият му страх е от смъртта. Още шестгодишен става свидетел на кошмар – един от приятелите му е разкъсан от влак. Преживява дълбок шок и дълго време отказва да излиза от къщи. Парадоксално, но именно този период дава първата искра на интереса му към писането. Намира на тавана стар кашон с книги на баща си (който напуска семейството, когато Стивън е на две години) – хоръри и фантастика, и те го очароват.

Година по-късно момчето започва само да съчинява истории със стремежа да надмине баща си, който не само четял, но и пишел. Може би заради дълбоко вкоренения си страх от смъртта Кинг цял живот изпълнява и определени ритуали преди лягане, смятайки, че му помагат да се събуди на следващата сутрин.

Задължително измива не само зъбите си, но и ръцете си. „Нямам представа защо го правя, но това ме успокоява“, казва той. Проверява дали възглавниците са поставени по точно определен начин – отворите на калъфките винаги трябва да сочат навътре към леглото.

Кинг има и фобия от осакатяване, която се появява след катастрофа през 1990 г., която променя живота му. Една вечер той, вече получил световно признание, тръгва на своята обичайна разходка по тъмно покрай пътя. Насреща му се задава син ван, шофьорът не го вижда и го блъска. Кинг оцелява, но с множество травми – белия му дроб е пробит, има фрактури на краката, разкъсване на скалпа, счупено бедро... Костите на единия му крак са толкова раздробени, че лекарите обмислят ампутация, но все пак успяват да го фиксират с шина. След 5 операции и месец в болница писателят се завръща у дома, но болките са трудно поносими.

Третият страх на Кинг е да не се върне някой ден отново към алкохола и наркотиците. Той посяга към тях по времето, когато пише романа „Сияние“. Сюжетът е как алкохолизиран писател решава да се кандидатира за пазач на хотел в Скалистите планини, който през зимата не приема гости, за да донапише на спокойствие романа си. Джак Торънс пристига там със семейството си, но започват да се случват странни неща, той губи контрол над разсъдъка си и посяга на жена си и сина си. За да успее да „влезе“ в главата на своя герой, Кинг започва да пие, а по-късно посяга и към дрогата. Затъва все повече и повече, докато не се намесва жена му Табита, която му поставя ултиматум – ако не започне да се лекува, ще го напусне. И той успява да се вземе в ръце.

Последното, което ужасява Краля на ужасите, може би не по-малко от другите му страхове, е да не спре да пише. Какво би станало тогава? Кинг не знае – може би ще се побърка или ще умре, казва той. В крайна сметка именно писането е това, което му помага да преодолее най-трудните моменти от живота си.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини