2 °C

1/3 от случаите на ранна смърт са предотвратими с промени в диетата

До 1/3 от случаите на ранна смърт могат да се избегнат, ако всички ние преминем на вегетарианска диета, според изследване на Университета в Харвард.

Макар да са ни известни ползите от отказването на месото, новоогласените цифри са далеч по-високи от първоначално предполаганите.

Данните бяха оповестени по време международна конференция във Ватикана.

Изследването все още не е публикувано в научно списание и не е рецензирано, затова следва да подходим с известен скептицизъм. Но подобно дръзко изявление си заслуважа по-нататъшно проучване.

Цифрите варират от държава на държава, но грубо около 30 милиона смъртни случая годишно по цялата планета са класифицирани като предотвратими – това са случаи на затлъстяване, тютюнопушене, бедна диета и други подобни.

Намаляването на тези цифри с 1/3 би се считало за огромно постижение.

Според изследователи от Университета в Харвард, преходът към растителна диета играе по-голяма роля, от първоначално смятаното.

“Разглеждахме въпроса как бихме могли да намалим случаите на преждевременна смърт чрез по-здравословна, растителна диета, не непременно изцяло веган, и изчислихме, че една трета от тях са предотвратими”, казва един от изследователите Уолтър Уилет.

“Тук дори не става въпрос за физическа активност или тютюнопушене. Говорим за всички случаи на ранна смърт, не само тези в резултат на раково заболяване. ”, добавя той.

Както бе споменато, тепърва предстои цифрите да бъдат анализирани и от други учени.

Но въпреки това, всички присъстващи на конференцията се съгласили, че вегетарианската диета би могла да направи далеч повече за предотвратяване на случаите на ранна смърт от първоначално смятаното.

Накратко, по-здравословната диета оказва огромно въздействие върху почти всички аспекти от здравословното състояние на тялото.

Дейвид Дженкинс от Университета в Торонто, Канада също присъствал на конференцията. Той представил изследване върху диетата на горилите – богата на стъбла, листа и плодове.

Когато същата диета била заимствана от хора, тя довела до 35% спад в стойностите на холестерола в рамките на едва 2 седмици.

Какво всъщност прави тази диета толкова полезна?

Хранителните вещества в една балансирана вегетарианска диета понижават кръвното налягане, намаляват риска от сърдечен удар и индекса на телесна маса.

В същото време проучванията сочат, че консумацията на определени червени меса увеличава риска от развитие на рак.

Добавете към това и ползите за околната среда и отпадане на ангажиментите по отглеждане и грижи за добитъка и предимствата на вегетарианската диета стават очевидни.

В същото време, вегетарианците също трябва да внимават какво консумират. Те трябва да се уверят, че приемат достатъчно протеини, калций, желязо и витамин В12 - обикновено доставяни от месото. Тук определено не става въпрос за универсална диета, подходяща за всички хора.

Новопроведеното изследване просто демонстрира, че отказът от месо може да има повече ползи за нас от първоначално предполаганото – поне що се отнася до избягването на преждевременна смърт.

“Хората смятат, че здравословната диета има скромен ефект, а вегетарианската може да им помогне да свалят няколко килограма. Но ако тези диети са правилно съставени, те имат мощно въздействие върху здравето”, казва Нийл Барнард, президент на комисията за отговорна медицина.

Източник: sciencealert.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
18 фев 2020
Последни новини