12 °C

1/3 от случаите на ранна смърт са предотвратими с промени в диетата

До 1/3 от случаите на ранна смърт могат да се избегнат, ако всички ние преминем на вегетарианска диета, според изследване на Университета в Харвард.

Макар да са ни известни ползите от отказването на месото, новоогласените цифри са далеч по-високи от първоначално предполаганите.

Данните бяха оповестени по време международна конференция във Ватикана.

Изследването все още не е публикувано в научно списание и не е рецензирано, затова следва да подходим с известен скептицизъм. Но подобно дръзко изявление си заслуважа по-нататъшно проучване.

Цифрите варират от държава на държава, но грубо около 30 милиона смъртни случая годишно по цялата планета са класифицирани като предотвратими – това са случаи на затлъстяване, тютюнопушене, бедна диета и други подобни.

Намаляването на тези цифри с 1/3 би се считало за огромно постижение.

Според изследователи от Университета в Харвард, преходът към растителна диета играе по-голяма роля, от първоначално смятаното.

“Разглеждахме въпроса как бихме могли да намалим случаите на преждевременна смърт чрез по-здравословна, растителна диета, не непременно изцяло веган, и изчислихме, че една трета от тях са предотвратими”, казва един от изследователите Уолтър Уилет.

“Тук дори не става въпрос за физическа активност или тютюнопушене. Говорим за всички случаи на ранна смърт, не само тези в резултат на раково заболяване. ”, добавя той.

Както бе споменато, тепърва предстои цифрите да бъдат анализирани и от други учени.

Но въпреки това, всички присъстващи на конференцията се съгласили, че вегетарианската диета би могла да направи далеч повече за предотвратяване на случаите на ранна смърт от първоначално смятаното.

Накратко, по-здравословната диета оказва огромно въздействие върху почти всички аспекти от здравословното състояние на тялото.

Дейвид Дженкинс от Университета в Торонто, Канада също присъствал на конференцията. Той представил изследване върху диетата на горилите – богата на стъбла, листа и плодове.

Когато същата диета била заимствана от хора, тя довела до 35% спад в стойностите на холестерола в рамките на едва 2 седмици.

Какво всъщност прави тази диета толкова полезна?

Хранителните вещества в една балансирана вегетарианска диета понижават кръвното налягане, намаляват риска от сърдечен удар и индекса на телесна маса.

В същото време проучванията сочат, че консумацията на определени червени меса увеличава риска от развитие на рак.

Добавете към това и ползите за околната среда и отпадане на ангажиментите по отглеждане и грижи за добитъка и предимствата на вегетарианската диета стават очевидни.

В същото време, вегетарианците също трябва да внимават какво консумират. Те трябва да се уверят, че приемат достатъчно протеини, калций, желязо и витамин В12 - обикновено доставяни от месото. Тук определено не става въпрос за универсална диета, подходяща за всички хора.

Новопроведеното изследване просто демонстрира, че отказът от месо може да има повече ползи за нас от първоначално предполаганото – поне що се отнася до избягването на преждевременна смърт.

“Хората смятат, че здравословната диета има скромен ефект, а вегетарианската може да им помогне да свалят няколко килограма. Но ако тези диети са правилно съставени, те имат мощно въздействие върху здравето”, казва Нийл Барнард, президент на комисията за отговорна медицина.

Източник: sciencealert.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
17 ное 2019
Последни новини