Еврокомисар Московиси предупреждава да не бързаме с еврозоната

Твърдението, че при преминаване към еврото животът ще поскъпне е "фалшива новина". България е следващият член на еврозоната, "сега сме 19 и с България ще станем 20", обясни пред bTV Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз в Комисията "Юнкер".

Московиси отказва да се ангажира със срокове кога ще влезем в чакалнята за еврозоната и кога ще приемем еврото, но предупреди да не бързаме.

"Хайде да не говорим за срокове и граници. Гърция може би твърде бързо се присъедини и изпаднаха в криза. България трябва да се присъедини силна и затова трябва време. Основното е конверегенцията - икономиката трябва да се сближи с европейските икономики, инвестициите трябва да са силни, хайде да не прибързваме", коментира еврокомисар Московиси.

Сергей Станишев счита, че е реалистично е да преминем към еврото през 2025 г. Сега трябва да започне подготовката по същество и да се използва фактът, че Европейска комисия е много добре настроена към България.

И той определя като мит твърдението, че животът у нас ще поскъпне с преминаването към еврото.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини