Арести в ДАИ-Благоевград. Транспортните фирми били научени как да влизат

"Инспекторите от ДАИ-Благоевград са отчитали контролни дейности при проверяване на транспортни фирми, а нарушенията, които са извършвали те са били много сериозни, но са били прикривани с известна сума пари." Това обяви заместник-председателят на Специализираната прокуратура Даниела Начева на брифинг, посветен на вчерашната  операция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС в ДАИ - Благоевград.

Начева посочи, че в края на работния ден сумите са били разпределяни между тези инспектори, които са участвали в проверката на транспортните фирми.

Обвинения в корупция ще се повдигнат обвинения спрямо 10 инспектори от ДАИ-Благоевград. Те са задържани за 72 часа.

Заместник-председателят на Специализираната прокуратура уточни, че корупционната практика на даяджиите се състои в разделянето на два екипа, от по двама души, които са разпределяли сумата от 1 200 евро. "Тази подкупи са давани, за да не се налагат други по-сериозни суми на нарушителите", отсече тя.

На въпрос всеки ден ли са се извършвали тези подкупи от страна на транспортните фирми, тя потвърди - подкупи имало всеки ден.

От думите й стана ясно, че ще се събират още доказателства за разкриването на случая.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов допълни, че първоначалните данни и сигнали са подадени от пострадали лица, които са плащали подкупи. Властите обаче имали информация и от други източници.

Всички транспортни фирми в района на Благоевград са научени какво трябва да направят, за да влязат в ДАИ, каза Спиридонов.

Председателят на Специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че става въпрос за досъдебно производство, което касае корупционни практики в ДАИ-Благоевград. "Това е поредният случаи на спецпрокуратурата, който касае разследване за корупционни действия."

Гешев припомни, че в близките месеци са разрешени много подобни случаи.

"Не мога да разбера на какво стъпват твърденията за това, че не се работи за премахване на корупцията в България", констатира Гешев и посочи, че борбата с корупцията е ангажимент на изпълнителната власт, на съда и на цялостната държавна политика.

Той добави, че корупцията е приоритет пред ГДБОП и Специализираната прокуратура. "Ние имаме амбицията да постигнем много, ще даваме обяснения за всичко, но искаме и подкрепата на гражданите, защото съзнаваме, че резултати не са достатъчни и гражданите са в правото си да искат повече", каза още той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини