Притеснително изследване за метода CRISPR беше оттеглено като невярно

Едно от най-уважаваните медицински списания - Nature Methods, оттегли като невярно свое публикувано изследване, отнасящо се за метода CRISPR. То беше публикувано през май 2017 и според него технологията за генетично редактиране е причинила необичайни, нежелани мутации в мишки, върху които е експериментирано с нея. Изследването причини много тревоги относно потенциала на CRISPR да лекува хора – нещо, върху което се работи усилено днес. Акциите на три от най-известните компании за генетично редактиране - CRISPR Therapeutics, Editas Medicine и Intellia Therapeutics, паднаха значително, а множество учени се заеха с допълнително тестване. Оказва се, че публикуваното тогава изследване не е било коректно и сега, въпреки че е официално изтеглено, вредата от него може би вече е нанесена.

Официалното изявление от Nature Methods гласи: „Данните, подкрепящи изводите за неочаквани и нежелани ефекти от CRISPR, не са достатъчни“. Един от учените, заели се с развенчаването на невярното изследване, публикува доста подробно мнението си и в Twitter.

Експертите смятат, че подобна грешка би могла да доведе до вълна от недоверие към метода, който все още не е сведен до широко приложение при хора. Методът CRISPR е критикуван от мнозина, особено що се отнася до генетичното редактиране на ембриони и опасността от безразборното създаване на „дизайнерски бебета“. Ако днес скептиците търсят изследване, подкрепящо идеята, че CRISPR е опасно, то такова вече съществува, без значение, че вече е оттеглено.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини